Rekord: Sa tuđim srcem živi 31 godinu

Jedan Englez je ušao u Ginosovu knjigu rekorda kao pacijent koji je preživeo najduže nakon transplantacije srca, a sa novim organom živi duže od tri decenije.

Zdravlje

Izvor: Izvor: BBC

Utorak, 24.12.2013.

19:45

Default images

Džon Mekeferti, koji ima 71 godinu sa transplantiranim srcem živi već 31 godinu, a ušao je u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je preminuo Amerikanac koji je sa transplantiranim srcem živeo 30 godina, 11 meseci i 10 dana.

Mekefertiju je rečeno da mu je ostalo još otprilike 5 godina života, pre nego što je podvrgnut operaciji koja mu je spasila život u Bolnici Herfild u Midlseksu tačno pre 31 godinu.

On je saopštio da je ovaj njegov rekord fantastičan, a da bi trebalo da onima koji u ovom trenutku očekuju transplantaciju da pojača nadu u povratak u normalni život.

"Želim da ovaj moj slučaj bude inspiracija za sve one koji čekaju transplantaciju srca, kao i za one koji su kao i ja imali tu sreću da dobiju novo srce sa kojim sada žive" rekao je Mekeferti.

"Moj savet njima je da uvek gledaju u budućnost sa nadom i pozitivnim mislima i naravno da slušaju savete koje im daju medicinski eksperti", dodao je on.

Džonu Mekafertijeu je transplantirano novo srce 1982. godine, a operacijom je rukovodio svetski poznati hirurg Magdi Žakob.

Njemu je kada je imao 39 godina dijagnostikovana dilataciona kardiomiopatija - jedna od najčešćih bolesti srca koja dovodi na kraju do njegovog otkazivanja. Ova bolest dovodi do pojave ožiljaka na srčanom zidu i ozbiljnog oštećenja mišića, što dovodi do slabljenja funkcija srca koje više ne može da pumpa krv u organizam.

Prva uspešna transplantacija srca na svetu je urađena u Južnoj Africi 1967. godine i izvršio je profesor Kristijan Nitlin Bernard sa timom od 30 lekara Grut Šur Bolnice u Kejptaunu. Pacijent kome je zamenjeno srce sa novim organom živeo je ukupno 18 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: