Naučnici uspeli da izbrišu neželjena sećanja

Naučnici su uspeli da izbrišu neželjena sećanja iz mozgova ispitanika zahvaljujući elektrokonvulzivnoj terapiji.

Zdravlje

Izvor: Wall Street Journal

Ponedeljak, 23.12.2013.

17:20

Default images

U eksperimentu, pacijenti sa istorijom traume bili su podvrgavani elektrokonvulzivnoj terapiji (ECT), ranije poznatoj kao elektro šokovi. Ona je potpuno izbrisala njihovo sećanje na stresne situacije iz prošlosti.

“Efekat je vrlo snažan”, kaže Marijn Kros, neurolog Redbaud univerziteta u Holandiji i vođa studije objavljene u žurnalu Nature Neuroscience.

Naučnici su ranije mislili da jednom ukorenjeno sećanje zauvek ostaje u mozgu i ne može da se izmeni. Ljudi sa anksioznošću i sličnim poremećajima naučeni su da prevaziđu strahove, tako što stvaraju nova sećanja, ali se stara mogu ponovo aktivirati u bilo kom trenutku.

Pre oko jedne decenije, istraživači su došli do iznenađujućeg otkrića. Pacove su podsetili na neki raniji strah, a kod onih kod kojih ništa nisu preduzimali, sećanje se ponovo stabilizovalo. Međutim, pod dejstvom nekih lekova koji se mešaju u proces utvrđivanja novog sećanja, uspeli su u potpunosti da izbrišu sećanja životinja. Ono što je najvažnije, druga sećanja, izuzev tog traumatičnog, ostala su netaknuta.

Da li je isto moguće primeniti i na ljudima, ostala je nepoznanica, jer je nemoguće dobiti dozvolu za ubrizgavanje takvog leka pravo u mozak. Ipak, dr Kros i njegove kolege uspeli su da prevaziđu problem.

Njihovi ispitanici bilo je 39 pacijenata koji su se podvrgli elektrokonvulzivnoj terapiji zbog duboke depresije.

Tokom lečenja, pacijenti su dobijali sredstvo za opuštanje mišića, anestetik, a kroz mozak im je puštana struja.

Nije jasno kako elektrokonvulzivna terapija deluje, ali neki smatraju da menja tok krvi kroz mozak, ili čak njegov metabolizam, dok drugi veruju da otpušta određene hemikalije u mozgu koje se bore protiv depresije.

Pacijenti koji su lečeni ovom terapijom su oni koji nisu reagovali na druge načine lečenja, čak ni najjačim lekovima.

Pacijenti su pre tretmana gledali fotografije i slušali naraciju o dve tužne priče.

Jedna je bila o dečaku kog je udario autmobil i kom su lekari morali da amputiraju stopala. Druga je bila o sestrama od kojih je jedna kidnapovana i mučena.

Sedam dana kasnije, pacijenti su nasumice podeljeni u tri grupe: A, B i C. Svaka osoba imala je zadatak da se seti detalja jedne od tih priča, kako bi se ponovo aktiviralo sećanje na njih.

Grupa A dobila je elektrokonvulzivnu terapiju odmah posle toga. Dan kasnije, pacijenti su dobili upitnike o obe priče i setili se većine detalja o priči koje nije trebalo da se prisećaju pre tretmana.

Međutim, druge priče se nisu najbolje sećali. Štaviše, nagađali su o čemu je reč.

Pacijenti iz grupe B dobili su ECT odmah posle i njihova sećanja testirana su odmah po proceduri. Sećanja na obe priče bila su netaknuta. To sugeriše da je mozgu potrebno vreme da izbriše sećanja, što su naučnici i predvideli.

Poslednja grupa C bila je kontrolna i nije primila ECT. Kada su testirani, sećanja na priče bila su još bolja.

Ipak, mnogo više testiranja je potrebno, kako bi se potvrdilo da se na ovaj način mogu brisati sećanja. Takođe, nije siguro ni da li je brisanje istih privremeno ili stalno.

Iako tehnika možda može da deluje na jednostavne priče, treba proveriti da li je slično moguće i sa mnogo traumatičnijim sećanjima.

Neki istraživači trenutno ispituju propranolol, koji sprečava delovanje hormona zaduženih za usađivanje sećanja. Ovog leta, dr Nader trebalo bi da testira lek na oko 50 pacijenata koji pate od posttraumatskog stres sindroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: