Dečaku urađena transplantacija pet organa

Adonis Ortiz je dobio drugu šansu za život nakon što su mu transplantirani jetra, pankreas, želudac i debelo i tanko crevo.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2013.

13:32

Default images

Trogodišnji dečak je rođen sa retkim stanjem koje gura njegova creva kroz abdomen a uskoro bi trebalo u potpunosti da se oporavi nakon transplantacije čak 5 vitalnih organa.

Adonis Ortiz je dobio novu jetru, pankreas, želudac, debelo i tanko crevo tokom operacije u bolnici Džekson memorijal u Majamiju.

Hirurg koji ga je operisao kaže da nema znakova da njegovo telo odbija organe i da su prognoze zaista dobre. Mališa je na operacijama od svog trećeg meseca.

"Sve što su mi oduvek govorili jeste da su njegove šanse za preživljavanje pola-pola. Niko mi nije dao neki drugi procenat. Stoga su sadašnje prognoze, 80-85%, mnogo dobre!", objašnjava Araselis, njegova majka.

Ona je takođe izrazila veliku zahvalnost medicinskom timu, ali i porodicama koje su donirale organe za Adonisa.

"Nadam se da ću upoznati ove ljude, deo nihove dece je sada deo mog deteta, i mislim da zato njihova deca nisu u potpunosti umrla. Deo živi zahvaljujući poklonu koji je dobio moj sin", dodala je ona.

Hirurg Rodrigo Viana kaže da je postupak bio izuzetno neobičan. "Svega pedesetoro dece doživi ovako nešto", dodaje on.

"Zaista je jak, posle svih operacija probudio se sa osmehom", priseća se dečakova majka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: