Vraća se izgubljeno poverenje u vakcine

Od početka vakcinacije protiv gripa do danas potrošeno je 72 odsto nabavljenih doza cepiva, izjavila je nacionalna koordinatorka za grip Dragana Dimitrijević, dodajući da je interesovanje za vakcinaciju mnogo veće nego lane.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 14.12.2013.

11:02

Default images

"Od 265.159 nabavljenih doza vakcina za mesec i po dana, koliko traje imunizacija, potrošeno je 191.352", rekla je Tanjugu Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je naglasila da je najveći odziv za vakcinaciju u Borskom okrugu gde je utrošeno 98,5 odsto nabavljenih doza vakcina, Južnobanatskom okrugu 94,2 odsto, dok je najniži opseg vakcinacije u Pčinjskom okrugu - 55 odsto i Nišavskom okrugu 52,8 odsto.

Dimitrijević je objasnila da su posle pandemijskog gripa i priča o aferama koje su pratile nabavku vakcina, opali obuhvat i poverenje u vakcinaciju, ali da se sada poverenje polako vraća.

Ona je dodala da u Srbiji nije laboratorijski potvrđena infekcija virusom gripa i da još nije kasno za vakcinaciju koja je, kako je kazala, najbolji oblik zaštite.

"Još nije kasno za imunizaciju. Iskustva iz prethodnih godina su pokazala da epidemija gripa počinje krajem januara i traje tokom februara i marta", rekla je ona.

Objašnjavajući zbog čega je važna imunizacija, Dimitrijević je naglasila da se vakcinacijom protiv gripa preventivno sprečavaju moguće komplikacije i teške forme bolesti i smanjuje oboljevanje i umiranje od gripa.

Ona je podsetila da pravo na vakcinaciju imaju svi hronični bolesnici, dijabetičari, astmatičari, osobe s povišenim krvnim pritiskom, stariji od 65 godina, ali i štićenici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, zdravstveni radnici.

Foto: antpkr / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: