17 puta vraćen u život reanimacijom

Jedan pacijent iz Derbija u Engleskoj s pravom može biti tretiran kao medicinski fenomen, jer je 17 puta preživeo prestanak rada srca na nekolko minuta, saopštili su lekari.

Zdravlje

Izvor: Izvor: BBC

Četvrtak, 28.11.2013.

12:30

Default images

Džon Gilmartin, koji ima 41 godinu, do sada je preživeo 11 prestanaka rada srca na putu do bolnice, a šest puta je reanimacija obavljana u bolnici u Derbiju.

Doktor Geret Hjuz, koji je bio nekoliko puta u timovima koji su Gilmartinu povratili osnovne funkcije srca, rekao je da kod ovakvih ponovljenih slučajeva prestanka rada srca pacijent skoro uvek pati od nekih neuroloških oštećenja.

Ovu neobičnu situaciju u kojoj je pacijent preživeo 17 reanimacija srca doktor Hjuz pripisuje Gilmartinovom odličnom fizičkom stanju, kao i tome što ranije nikada nije imao srčane probleme.

Gilmartin je novinarima saopštio da mu je jednom pozlilo i da je prilegao da se oporavi, a probudio se u bolnici na odeljenju intenzivne nege.

"Nikada u životu nisam imao nikakve srčane probleme, uvek sam bio zdrav i osećao se dobro, a nakon što mi se to desilo prvi put moja porodica je bila prestravljena. Supruga mi je tada na podu davala veštačko disanje dok nije stigla hitna pomoć. Da nije to uradila, možda ne bih preživeo ili bih ostao sa ozbiljnim oštećenjem mozga", rekao je Džon Gilmartin.

Tokom jedne operacije, u kojoj mu je ugrađivana mala srčana pumpa, doživeo je ukupno šest srčanih udara, pa su bolničari nekoliko puta morali da koriste elektrošokove kako bi povratili normalne funkcije njegovog srca.

Doktor Hjuz je rekao da je prosto neverovatno da je čovek uopšte preživeo toliko srčanih udara, a da je još neverovatnije to što na neurološkom planu to nije ostavilo nikakve posledice po Gilmartina.

"Činjenica da je on relativno mlad i ima skoro normalne srčane funkcije mu je pomogla u ovom slučaju da se oporavi bez ikakvih posledica, pa nema razloga za to da on u budućnosti ne nastavi sa normalnim životom i doživi duboku starost", nada se doktor Hjuz.

Foto: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: