Čak 46 odsto žena nije sigurno šta je HPV

Tri četvrtine žena u Srbiji poseti ginekologa jednom godišnje, a čak 46 odsto nije sigurno šta je humani papiloma virus - HPV, koji je glavni uzročnik raka grlića materice, pokazali su rezultati istraživanja u organizaciji Uelementu.com.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.11.2013.

17:25

Default images

Istraživanje sprovedeno među 524 žene iz cele Srbije, starosti od 20 do 45 godina, pokazalo je da je oko 20 odsto njih kod lekara ode samo kada ima problem, dok se skoro četiri odsto žena ne seća kada su poslednji put bile na pregledu.

Kada je reč o izboru državnog ili privatnog ginekologa, više od pola ispitanica odgovorilo je da posećuje javne ustanove, manje od 20 odsto učesnica u istraživanju odlazi isključivo kod privatnog ginekologa, dok je procenat onih koji koriste i jednu i drugu praksu 25.

Upitane zašto ne odlaze na redovne kontrole, žene su uglavnom odgovorile da su razlozi nepostojanje navike, zatim nelagodan osećaj pri pregledu, nedostatak novca za privatnog ginekologa i manjak slobodnog vremena.

Analiza odgovora istraživanja, sprovedenog na Uelementu.com, pokazuje i da se većina žena, čak 63 odsto, koje imaju neko pitanje ili problem najpre obrati ginekologu, pomoć na Internetu potraži oko četvrtine ispitanica, dok sa majkom i prijateljicama razgovara oko 10 odsto.

Na pitanje da li znaju šta je humani papiloma virus - HPV, koji je glavni uzročnik raka grlića materice, više od 46 odsto ispitanica odgovorilo je da nije sigurno, 42 odsto zna šta je HPV i imalo je posredno ili neposredno iskustvo sa tim virusom, dok desetina ispitanica uopšte ne zna šta ta skraćenica označava.

Karcinom grlića materice je treći najčešći oblik raka kod žena, ali istovremeno i na vrhu skale uspešnog lečenja malignih bolesti, pri čemu su početni oblici karcinoma poptuno izlečivi.

Foto: Image courtesy of dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: