Nedelja testiranja na HIV i u Beogradu

U Srbiji je veoma nizak stepen testiranja na HIV i to mora da se promeni, rečeno je danas na konferenciji povodom početka prve Evropske nedelje testiranja "Pričaj o HIV-u - trestiraj se na HIV", koja će i u Srbiji biti obeležena brojnim akcijama.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

15:30

Default images

"U Srbiji je veoma nizak stepen testiranja. Na godišnjem nivou testira se negde oko 1.000 ljudi", rekao je Ðurica Stankov, izvršni direktor AS Centra za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

Prema njegovim rečima, prilikom testiranja često desi da su mladi, do 25 godina, već u stadijumu AIDS-a upravo zbog neznanja i netestiranja.

Kako je rekao, prema nezvaničnim podacima, samo ove godione povećan je broj obolelih u odnosu na prethodne godine.

Ukazujući da su ljudi koji žive sa HIV-om veoma diskriminisani, Stankov je istakao da u Srbiji trrenutno živi sa HIV-om oko 1.700 ljudi, ali da se svaki dan taj broj menja, kao i da je osnovni zadatak da se pomogne mladim ljudima koji ne znaju svoj HIV status da ga otkriju.

"Bitno je da ga otkriju na vreme zato što mogu da imaju određenu terapiju kojom mogu da produže svoj život. Ukoliko ne otkriju na vreme da imaju HIV posle par godina života prelaze u stadijum AIDS-a. Tada je lečenje mnogo teže", rekao je Stankv i dodao da oboleli koji redovno koriste terapiju žive najnormalnije.

On je istakao i da se Srbija priključila Evropskoj nedelji testiranja koja počinje sutra i traje do 29. novembra i najavio da će akcije biti nastavljene sve do 5. decembra, a sve u okviru obeležavanja 1. decembra - Svetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Inače, na konferenciji je ocenjeno da je dobit od sprovođenja akcije višestruka po društvenu zajednicu jer podstiče ljude koji su u povećanom riziku ili bi mogli biti u opasnosti od HIV-a da se testiraju, ali i zdravstvene radnike da ponude testiranje na HIV kao deo rutinske nege.

"AS Centar će u saradnji sa partnerima i uz podrsku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ organizovati bezbroj akcija, a centralna akcija je 26. novembra od 10 do 12 časova u Gradskom zavodu za javno zdravlje gde će biti organizovano masovno okupljanje i testiranje", rekao je Stankov i pozvao javne ličnosti da svojim ličnim primerom i uticajem ukažu mladim da treba da se testiraju kako bi očuvali kvalitet svog zdravlja.

On je istakao i da će svi zainteresovani moći da se testiraju svakog radnog dana u Gradskom zavodu za javno zdravlje od osam do 14 sati i Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata od devet do 16 sati.

Stankov je naveo i da će tokom naredne dve nedelje biti organizovana i terenska testiranja, kao i testiranja u klubovima u kojima se okupljaju LGBT osbe.

Na konferenciji su Stankov i direktorka Kancelarije za mlade Beograda Tamara Blagojević potpisali Memorandum o saradnji čiji je cilj podizanje svesti građana i podrška ljudima koji žive sa HIV-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: