Preventivni skrining otkriva rak dojke

Mistarka zdravlja Slavica Ðukić Ðanović izjavila je danas da je tokom preventivnih pregleda na karcinom dojke, koji traju nepunih godinu dana, karcinom otkriven kod 89 žena.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

14:24

Default images

Dejanović je naglasila da je skrining na karcinom dojke deo Nacionalnog programa "Srbija protiv raka" gde su mamografskim pregledima obuhvaćene žene od 50 do 69 godina, a da se kod mlađih žena polako razvija svest o značaju samopregleda i redovne kontrole kod izabranog lekara.

Za uspešan skrining neophodna je oprema i edukovan kadar, a za nabavku neophodne opreme u ZC Kladovo, KC Niš, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, KBC Kragujevac i zdravstvene centre u Vranju, Užicu, Pirotu i Valjevu izdvojeno je više od 26.297.310 dinara.

Sredstva su prikupljena korišćenjem kreditne kartice MasterCard Hvala Alfa banke čijom upotrebom, prilikom svake transakcije banka odvaja deo svojih sredstava i usmerava ih u fond Nacionalanog programa za prevenciju raka dojke.

Predsednik Izvršnog odbora Alfa banke u Srbiji Georgios Papanastasiou, rekao je da je ideja bila da se i stanovništvo na neki način uključi u donatorsku akciju.

"Klijenti koji koriste ovu karticu doprinose tom fondu. Ne postoji dodatan trošak za njih, već je donacija deo novca od transakcije. Odnosno svakom transakcijom deo novca bude doniran", rekao je Papanastasiou na konferenciji za novinare na kojoj su sumirani rezultati projekta,

On je objasnio da se novac odmah prebacuje Ministarstvui zdravlja i da ministrastvo određuje koja oprema će biti nabavljena i za koju ustanovu.

Cilj je, kako je naveo, da neophodnu dijagnotičku opremu dobiju svi onkološki centri.

Šefica Kancelarije za skrining raka Verica Jovanović podsetila je da je karcinom dojke vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti kod žena u Srbiji i da ova bolest poprima epidemijske razmere.

U Srbiji, objašnjava ona, svake godine se otkrije oko 4.000 novoobolelih žena, a 1.600 godišnje umre od karcinoma dojke.

Ona je podsetila da je lečenje uspešno ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, kada je promena manja od dva centimetra.

"Kod nas se, na žalost, bolest otkriva u kasnoj fazi zbog čega je prognoza za lečenje loša", ukazala je Jovanović i dodala da je zbog toga pokrenut nacionalni program "Srbija protiv raka".

Učestalost oboljevanja žena od karcinoma dojke i u svetu je velika, ali se u razvijenim zemljama bolest u ranoj fazi otkriva u 75 odsto slučajeva, što povećava mogućnost izlečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: