Popodnevna kafa skraćuje san za ceo sat

Ako popijete kafu i do šest sati pre večernjeg odlaska na spavanje to će skratiti san za ceo sat i bez vašeg znanja, piše danas pariski Figaro.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2013.

15:36

Default images

"Ako popijete šoljicu kafe pola sata pred spavanje, to utiče tako da vam treba više vremena da zaspite i da vaš san bude kraći. To posebno utiče na kvalitet sna, jer se tada ne spava dubokim snom", saopštila je francuska Akademija za medicinu i farmakologiju.

Dodaje se da će takav poremećaj sna nastupiti i kada je kafa ispijena i šest sati pre odlaska u krevet. U listu "Figaro" se navodi da, i pored dobrih efekata kofeina, treba voditi računa o količini kafe koja se unosi.

U ranijim studijama je navedeno da umereno konzumiranje kafe, do tri šoljice dnevno, može da utiče na smanjenje rizika od raka debelog creva.

U studiji se tada navodilo da je mehanizam kojim kofein štiti od raka još nepoznat, ali da je poznato da kofein sadrži određene antioksidanse i stimuliše rad debelog creva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: