Renoviran paviljon "C" bolnice "Laza Lazarević"

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović otvoila je danas renovirani "C" paviljon Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Padinskoj Skeli.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2013.

18:10

Default images

Dejanović je naglasila da je "Laza Lazarević" ustanova koja neguje savremene procedure lečenja obolelih i da to potvrdjuje smanjenje smrtnosti i kraće trajanje lečenja pacijenata.

Prema njenim rečima, činjenica je da je 2011. godine u ovoj klinici umrlo 47 pacijenata, a da je ove godine umrlo sedam pacijenata, kao i da je pre nekoliko godina lečenje pacijenata trajalo mesecima pa i godinama, dok je danas prosek lečenja nešto više od 30 dana.

Đukić Dejanović je podsetila da je cilj savremenog lečenja psihijatrijskih bolesnika da se leče u zajednici i da se postepeno smanjuje broj bolničkih postelja, a u ovoj ustanovi je, kako kaže, taj broj smanjen sa 650 na 400 postelja.

U reoviranom paviljonu "C" sada se nalaze dve jedinice intenzivne psihijatrijske nege sa po 12 postelja i jedno muško kliničko odeljenje sa 30 bolesničkih kreveta.

Direktor Klinike prof. Milutin Nenadović naglasio je da se u klinici primenjuje integrisani pristup lečenja obolelih i da u radu sa pacijentima osim lekara i medicinskih sestara učestvuju i psiholozi, sociolozi, socijalni radnici, defektolozi, logopedi.

"Očekujem da će od sledelje godine biti povećano izdvajanje novca za lekove u psihijatriji, koje je do sada bilo ponižavajuće nisko za ovu kategoriju bolesnika", naveo je Nenadović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović rekao je da se procenjuuje da u Srbiji ima 150.000 do 180.000 ljudi koji su imali neku psihotičnu epizodu u životu i da je cilj da se ide ka deinstitucionalizaciji pacijenata psihijatrijskih pacijenata.

"Proces deinstitucionalizacije psihijatrijskih pacijenata ne podrazumeva zatvaranje bolnica, već istovremeno razvijanje kvalitetnije, efikasnije, bolničke zdravstvene zaštite koja će imati podršku u zajednici razvojem Centara za mentalno zdravlje u zajednici", rekao je Simonović.

On je naglasio da će već početkom naredne godine početi da rade Centri za mentalno zdravlje i da Srbija u odnosu na okruženje ima veliku prednost jer je u okviru domova zdravlja imala dispanzere za mentalno zdravlje koji se sada proširuju.

Renoviranje "C" paviljona urađeno je kroz donacije a u toku je i realizacija projekta uvođenja ekološkog grejanja koji je finansiran od Švajcarske konfederacije i za osam paviljona ove klinike opredeljeno je oko tri miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: