SAD: Firme oporezuju pušače među svojim zaposlenim

Mnoge američke firme će početi da uvode dodatno oporezivanje radnika koji ne ispunjavaju "zdravstvene standarde", uglavnom onih koji puše ili su gojazni.

Zdravlje

Izvor: Newser

Nedelja, 17.11.2013.

15:27

Default images

Čak dve trećine velikih firmi u Americi će do 2015. uvesti ovakva pravila.

Trenutno radnici u više od 5.000 firmi moraju da ispune zahteve kompanije, poput održavanja normalnog indeksa telesne mase, kako bi dobili puno zdravstveno osiguranje.

Ukoliko se zaposleni uključe u zdravstvene programe, poput onih za ostavljanje pušenja, mogu dobiti nagradu u iznosu od 30 odsto njihovih zdravstvenih troškova, predviđa ObamaCare.

Kompanije, međutim, imaju dozvolu da zahtevaju veći iznos prilikom uplate doprinosa, ukoliko im ti programi ne štede novac.

- Pušači koji rade u kompaniji Procter & Gamble trebalo bi da mesečno plaćaju po 25 dolara više, sve dok ne okončaju program ostavljanja cigareta, koji im plaća kompanija.

- Nesindikalni radnici UPS mogu plaćati i do 1.800 dolara godišnje ukoliko puše.

- Penn State tražio je od radnika po 100 dolara mesečno, ako se ne podvrgnu redovnim skrininzima. Ipak, radnici su se uspešno izborili protiv tog plana, kada se otvorilo pitanje njihove privatnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: