Epilepsija CSWS u slici i reči (VIDEO)

Grupa blogera B92 predvođena Aleksandrom Karišikom napravila je i poklonila građanima spot o retkoj bolesati epilepsija CSWS, kako bi probleme dece obolele od ove retke bolesti učinili vidljivim nadležnim socijalno-zdravstveno-prosvetnim službama.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2013.

09:46

Default images

Ova retka vrsta epilepsije, poznata i kao električni status u spavanju, srodna je sa Lennox Gastaut sindromom i Landau Klefferovim sindromom.

Javlja se u detinjstvu između 2 i 10 godine. Ona izaziva progresivno propadanje mozga, mentalnu retardaciju gubljenje govora, probleme sa finom i grubom motorikom, hodom.

Neka deca imaju klonično tonične napade, a neka deca nikada ih ne dobiju nikad. Lekovi moraju da se piju u oba slučaja, radi očuvanja funkcija mozga.

Mališanima je, osim svakodnevne edukacije, neophodno snimanje eeg-a noću u stanju prirodnog spavanja. Za sad im to ne omogućuje nijedna Klinika u Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji ima četvoro dece koja boluju od ove bolesti.

Mesecima roditelji pokušavaju da nadležnim službama ukažu da je u lečenju dece obolele od epilepsije CSWS neophodna i terapija edukacijom.

Budući da u nadležnim ministarstvima u zemlji Srbiji nisu uspeli da razumeju o čemu se radi kad je ova bolest u pitanju i o potrebama u lečenju iste, Aleksandar Karišik je odlučio da pomogne i napravi priloženi spot. Više o akciji i spotu možete pročitati na Blog B92.

Podsetimo, blogeri B92 su pokrenuli i inicijativu da se formira fond za pomoć i podršku teško bolesnoj deci i njihovim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: