Oprez sa kupovinom mleka preko neta

Ljudsko mleko koje se prodaje preko interneta sadrži opasne nivoe bakterija uključujući i potencijalno smrtonosnu salmonelu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2013.

16:06

Default images

Tri četvrtine uzoraka uzetih sa jednog popularnog sajta, koji prodaje majčinsko mleko, sadržalo je opasne nivoe bakterija.

Nekoliko beba već se razbolelo od uzimanja kontaminiranog mleka, potvrdila je studija Dečje bolnice u Ohaju, SAD.

I dok se mleko obezbeđuje preko banaka mleka do bolnica, njihovi donori su detaljno analizirani i mleko se pasterizuje kako bi se uklonili štetni bacili.

"Teško možete znati da li, kada kupujete mleko preko interneta, kupujete pravo mleko i koliko je bezbedno za vašu bebu", kaže Sara Kim, koja je vodila ovo istraživanje.

"Obzirom na to da posledice mogu biti ozbiljne, nije dobra ideja da kupujete mleko za svoju bebu, preko interneta", dodala je ona.

Od 101 uzorka čak 74% imalo je ešerihiju koli ili štetne nivoe bakterija, posebno streptokoka.

Ne zna se kako su bakterije dospele u mleko, ali se sumnja da je preko kože donora, pumpice za izmuzavanje, ili od načina dostave mleka.

Iako istraživači kažu da u mleku moraju postojati bakterije koje su neophodne za izgradnju imuniteta, ovo nisu bile bakterije koje su tražene i na koje se skreće pažnja.

Salmonela, koja se nalazi u sirovoj piletini i životinjskom fecesu, izaziva dijareju, groznicu i grčeve u stomaku a u ekstremnim slučajevima vodi i do smrti, usled dehidratacije.

Bebe su posebno ranjive zato što nemaju izgrađen imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: