Kako sauna jača imunitet?

Dovoljno je da provedete u sauni ili parnom kupatilu 10 minuta i za to vreme izgubićete do pola litra tečnosti i to iz vezivnog tkiva, što naročito doprinosi smanjenju masnih naslaga i celulita

Zdravlje

Izvor: novosti.rs

Sreda, 16.10.2013.

20:30

Default images

Oscilacije u vremenskim prilikama donele su mnogima zdravstvene tegobe, jer se organizam nije aklimatizovao i imunitet je opao, pa virusi nemilosrdno napadaju.

Hrana bogata vitaminima i napici mogu da pomognu, ali sada je i pravi trenutak za saunu i parno kupatilo. Na visokim temperaturama pojačava se cirkulacija krvi, vlažan vazduh otvara pore i čisti kožu, izvlače se otrovi iz organizma i izbacuju putem znoja.

Takođe, sauna oslobađa napetosti koja je čest uzročnik pada imuniteta, opušta mišiće i bukvalno inharlira disajne organe. Udisanje zagrejanog vazduha podstiče proizvodnju imunoglobulina, koji brane organizam od bolesti.

Dovoljno je da provedete u sauni ili parnom kupatilu 10 minuta i za to vreme izgubićete do pola litra tečnosti i to iz vezivnog tkiva, što naročito doprinosi smanjenju masnih naslaga i celulita.

Telesna temperatura je posle saune viša za jedan stepen, a temepratura kože i do 10. Razlika između klasične saune i parnog kupatila je u temperaturi i vlažnosti vazduha, pa ste tako u sauni na najvišoj klupi izloženi vrućini od 70 do 90 stepeni uz malu vlažnost od oko 5 procenata.

Na srednjem nivou temperatura je između 60 i 70 stepeni, uz vlažnost od 10 do 20 posto, a na najnižoj 40 do 60 stepeni, uz vlažnost 20 do 40. Parna kupatila su vlažna 100 odsto dok je temperatura najčešće podešena na 40 do 50 stepeni.

Zbog ogromne vrućine, ni sauna ni parno kupatilo ne preporučuju se srčanim bolesnicima, a starije osobe bi morale da konsultuju lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: