Evropa: 5 miliona osoba sa autizmom

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Pešić rekao je danas da je to ministarstvo angažovano i uključeno u sve događaje koji se odnose na osobe sa invaliditetom, uključujući i osobe koje imaju autizam i da se trudi da sustigne evropske standarde koji su viši nego kod nas.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

21:36

Default images

Pešić je, povodom Evropskog dana autizma, 3. oktobra, dodao da je bitna saradnja sa organizacijama civilnog društva i da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, u odnosu na ostale državne institucije, na tom planu daleko odmaklo.

Pešić je na konferenciji za novinare ukazao na značaj uključenja tog ministarstva u projekat "Inkluzija kroz kulturu" i istakao da su veoma značajni partnerski odnosi, jer resorno ministarstvo nije u mogućnosti da samo finansijski podrži sve projekte i aktivnosti.

Predsednik Upravnog odbora Republičkog udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović je, istakavši da u Srbiji vladaju velike predrasude o autizmu, ukazala da je najbitnija rana dijagnostika, a posebno servisi podrške koji treba da pomognu da osoba sa autizmom što duže boravi u kućnom okruženju.

Petrović je dodala da su porodice koje u svom okruženju imaju osobu sa autizmom 16 odsto podložnije stresu od nivoa stresa sa kojima se susreću porodice koje žive sa osobama koje pate od nekog drugog poremećaja.

Na osnovu podataka dobijenih naučnim istraživanjem, autizam nije retka pojava i ako se uzme u obzir ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta onesposobljenosti obuhvata 0.6 odsto ukupne populacije.

To znači da u Evropi, uključujući sve članove Saveta Evrope, postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom.

Autizam je poremećaj koji može da utiče na oko 6 od 1.000 osoba i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Stručnjaci smatraju da zbog garantovanja dostojansvenosti, osobe sa autizmom ne treba smatrati niti se prema njima odnostiti kao prema populaciji koja nije sposobna da ostvari ciljeve kao što su nezavisnost ili opredeljenost.

Zbog komleksnosti potreba osobe sa autizmom pripadaju posebno osetljivoj grupi ljudi, čak i među ljudima sa invaliditetom, pri čemu Savet Evrope ukazuje da su osobe s autizmom često više i ozbiljnije diskriminisane.

Na konferenciji za novinare je takođe ukazano da deca s autizmom moraju da imaju besplatno, odgovarajuće obrazovanje, počev od predškolskog uzrasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: