Vežbanje je najbolji lek

Vežbanje je možda barem podjednako efektivno kao pojedini lekovi u smanjenju rizika od smrti kod pacijenata koji su preživeli šlog ili srčanih bolesnika.

Zdravlje

Izvor: news.com.au

Sreda, 02.10.2013.

18:55

Default images

Istraživači univerziteta u Londonu, Harvardu i Stenfordu uporedili su otkrića dobijena u nekoliko studija o efektivnosti vežbanja u poređenju sa lekovima, kod osoba sa srčanim bolestima, onima koji su preživeli šlog i ljudi sa preddijabetesom.

Oni su analizirali rezultate 305 studija koje su obuhvatile 339.274 čoveka.

Podaci su pokazali da vežbanje može biti podjednako korisno kao i lekovi u smanjenju rizika od prerane smrti, ako ne i efikasnije, stoji u "Britiš medikal žurnalu".

Kod pacijenata koji su preživeli moždani udar primećeno je da vežbanje deluje bolje od lekova, dok su medikamenti bili efikasniji u slučaju srčanih bolesti.

Tim je zatražio još istraživanja koja bi trebalo da potvrde takva otkrića.

Iako je vežbanje ključan faktor zdravlja i dugovečnosti, većina istraživanja fokusirana je na lekove.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je slaba fizička aktivnost četvrti vodeći faktor rizika za smrtnost i izaziva u proseku 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: