Zašto ne treba da pijete vodu iz flaše?

Najnovije istraživanje pokazuje da se u samo jednoj plastičnoj boci vode nalazi čak 25 hiljada hemikalija!

Zdravlje

Izvor: Tportal.hr

Utorak, 01.10.2013.

09:25

Default images

Voda u plastičnim flašama je praktična jer s lako nosi u torbi. Ipak, ona nije dobar izbor, jer novo nemačko istraživanje pokazuje da se u samo jednoj nalazi čak 25 hiljada hemikalija. Neke od njih su izuzetno opasne za ljudski organizam, piše časopis PLoS One u kojm su objavljeni rezultati istraživanja.

Naučnici su analizirali 18 različitih uzoraka vode koja se može kupiti u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj. Nakon čitavog niza vrlo složenih analiza otkrili su da većina vode u boci sadrži razne hemikalije, tačnije čak 24.520. Uočeno je da se u vodi nalaze i hormoni koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu.

Naučnici poručuju da prisutnost hemikalija ne znači obavezno da će konzumenti razviti teške oblike bolesti, ali ističu da je ipak reč o vrlo uznemirujućim otkrićima. Naročito zabrinjavaju hormoni koji mogu uticati na reproduktivni sistem žena, naročito u mlađoj dobi.

„Prerano je donositi neke konkretne zaključke o tome kako sve te hemikalije utiču na zdravlje. Potrebna su dodatna istraživanja. Ipak, sigurno možemo reći da voda u boci ne deluje blagotvorno na ljudsko zdravlje“, istaknuo je BruS Blumberg sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: