Vakcina za ptičji grip izaziva narkolepsiju?

Nova studija francuskih naučnika ustanovila je značajnu vezu između vakcine protiv gripa tipa A (H1N1) i nekih slučajeva narkolepsije, teškog poremećaja sna.

Zdravlje

Izvor: Beta

Utorak, 17.09.2013.

10:49

Default images

Tokom 2009. godine i velike kampanje o dobrim dejstvima te vakcine, niko se nije bavio mogućim zdravstvenim opasnostima vakcine. Nedavna studija je utvrdila jasnu vezu između te vakcine i pojave narkolepsije, prenosi najnoviji broj francuskog nedeljnika “Le Nouvel Observateur”.

Narkolepsija je disomnija ili hronični poremećaj spavanja - za koji su karakteritični preterana pospanost i iznenadni napadi sna u neprimerenim situacijama.

Oboleli od narkolepsije često imaju isprekidan noćni san i abnormalan ritam spavanja tokom dana, odnosno iznenadno spavanja tokom dnevnih aktivnosti, navode autori studije.

Foto: Zeathiel / sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: