Usvojen program za rano otkrivanje raka dojke

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke od koga, prema zvaničnim podacima, u Srbiji svake godine oboli 4.000 žena.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 16.08.2013.

10:14

Default images

Kako je navela Vlada, cilj programa je da se poboljšanjem preventive smanji smrtnost žena od te bolesti. Vlada je danas usvojila i Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i Nacionalni program ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.

Ti nacionalni programi su u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i očekuje se da se njihovim sprovođenjem znatno smanji smrtnost od tih bolesti.

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu, rezultati su Svetske zdravstvene organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: