Pacijent u komi napokon dobio "glas"

Naučnici su uspeli da komuniciraju sa pacijentom za kog se smatralo da je u vegetativnom stanju poslednjih 12 godina.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Utorak, 13.08.2013.

16:50

Default images

Istraživači iz Kanade koristili su funkcionalnu magnetnu rezonantnu tomografiju (fMRI) kako bi pratili aktivnost mozga pacijenta koji nije reagovao ni na kakve stimulanse i postavili mu niz pitanja.

Dok je bio pod skenerom, pacijent je odgavarao na niz pitanja poput “Da li si u bolnici?” koncentrišući se na reči “da” i “ne”.

Na taj način, pacijent je saopštio da zna kako se zove i da je svestan toga da je u bolnici u tom trenutku.

“Ova nova tehnika omogućava komunikaciju sa nekim pacijentima za koje se verovalo da su u vegetativnom stanju”, kaže istraživač Edrijan Oven.

Zahvaljujući njoj, lekari će moći da saznaju ko je od njih svestan, a ko nije mnogo brže i pouzdanije, dok će kod onih koji su svesni ispunjavanje njihovih potreba biti mnogo lakše.

U dve odvojene posete bolnici, s pet meseci razmaka, istraživači su uspeli da komuniciraju s pacijentom i otkrili da je svestan svog okruženja, što znači da može da održi tok misli i vodi bogat mentalni život.

“Često se dešava da posle ozbiljne povrede mozga pacijenti izgube sposobnost fizičkog reagovanja. Kada gledamo ili govorimo takvom pacijentu, mi ne znamo da li on može da nas razume i da li ima bilo kakvu svest o svom stanju”, kaže Lorina Naci, vođa istraživanja na Zapadnom londonskom univerzitetu u Ontariju.

Nacijeva i Oven su planirali da nastave korišćenje ove metode za komunikaciju sa pacijentima koji ne mogu fizički da reaguju i koji su možda dobili pogrešnu dijagnozu vegetativnog stanja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association for Neurology pod nazivom “Svaka reč se računa kod pacijenata koji ne reaguju”.

Rad prati razvoj tehnologija koje pomažu komunikaciju sa ljudima u komi.

Prema rečima dr Naci, interpretacija ljudskih misli na osnovu aktivnosti mozga, bez pomoći reči ili gestova, jedna je od najprovokativnijih i najizazovnijih oblasti moderne neurologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: