Kako prezervativi utiču na zdravlje žena?

Prezervativ sprečava spermu da utiče na pH ravnotežu vagine, a upravo zbog toga zdrave bakterije mogu neometano da funkcionišu.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Petak, 09.08.2013.

08:50

Default images

Svima je poznato da su prezervativi izuzetno korisni kada je reč o polno prenosivim bolestima, ali malo ljudi zna da prezervativi održavaju vaginu zdravom.

Najnovije kinesko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos One, pokazuje da seks bez kondoma remeti kiselost vagine što može izazvati čitav niz neugodnih promena.

U istraživanju naučnika učestvovale su 164 seksualno aktivne žene. Deo njih je koristio prezervative, a deo njih nije.

Uočeno je da su žene koje su koristile prezervative tokom odnosa imale zdraviej vagine, odnosno, imale su nenarušenu ravnotežu takozvanih dobrih bakterija.

Naučnici smatraju da je to zato što prezervativ sprečava spermatozoide da utiču na pH ravnotežu vagine, a upravo zbog toga zdrave bakterije neometano mogu da funkcionišu.

Sve to rezultira zdravljem vagine bez raznih infekcija.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da prezervativi pozitivno utiču na zdravlje vagine, ali je prvo koje je konkretno i jasno pokazalo zašto je korišćenje prezervativa dobro za žene.

Foto: Image courtesy of posterize / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: