"Lekove kupujte isključivo u apotekama"

Lekove treba nabavljati isključivo u apotekama, jer su to jedina mesta gde mogu da se kupe kvalitetni, efikasni i bezbedni lekovi, tvrdi portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2013.

09:52

Default images

"Jedino u apotekama se mogu nabaviti lekovi koji su prošli kroz proveru Agencije za lekove", rekao je Tucović, dodajući da nikako ne bi trebalo kupovati lekove na internet sajtovima i mestima kao što su tržnice.

Upitan o procenama da oko 10 odsto lekova na domaćem i globalnom tržištu predstavljaju falsifikate koji se uglavnom nude na Internetu, Tucović je odgovorio da je to procena zemalja u regionu, uključujući i Srbiju i da taj broj varira.

"U poslednje dve do tri godine, u Srbiji se i te kako obraća pažnja na te nemile događaje", istakao je on, naglasivši da Agencija za lekove, prema zakonu, svaki lek proverava na kvalitet, efikasnost i bezbednost.

Govoreći o procesu provere, dok lek ne stigne na rafove apoteka, Tucović je objasnio da su, prema zakonu, ukoliko podnosilac zahteva ima potpunu dokumentaciju, u roku od 210 dana eksperti i stručnjaci Agencije za lekove dužni da daju pozitivan, odnosno negativan odgovor.

On je rekao da se lek povlači u utvrđenim situacijama kada ima mnogo veću štetu nego korist, odnosno ukoliko njegov kvalitet ne odgovara.

Ukoliko građani, pacijenti, uoče na pakovanju leka rok trajanja koji je istekao, potrebno je odmah obavestiti Ministarstvo zdravlja ili inspekciju ili taj lek vratiti u apoteku u kojoj je uzet, poručio je Tucović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: