Zašto nastaje krvarenje iz nosa?

Bez obzira na uzroke, krvarenje iz nosa u više od 90 odsto slučajeva prestaje spontano, dok preostali manji procenat zahteva lekarsku intervenciju. Ne preterivati sa kapima za nos.

Zdravlje

Izvor: novosti.rs

Nedelja, 04.08.2013.

17:29

Default images

Krvarenje iz nosa može da bude neprijatno ukoliko osoba ne zna da ga zaustavi na pravi način, a pogotovo ako se dogodi van kuće, zbog čega dolazi do dodatne uznemirenosti. Bez obzira na uzroke, krvarenje iz nosa u više od 90 odsto slučajeva prestaje spontano, dok preostali manji procenat zahteva lekarsku intervenciju.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, kao i pacijenti koji dugo uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi imaju češće krvarenje iz nosa. Hipertoničari krvarenje iz nosa mogu da spreče ukoliko redovno uzimaju propisanu terapiju, koja sprečava oscilaciju krvnog pritiska. A za osobe koje uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi, neophodna je redovna kontrola.

Prilikom ukazivanja prve pomoći najpre treba smiriti osobu kojoj se to dešava. Tek zatim se prelazi na konkretne zahvate. Palcem i kažiprstom uhvati se nos i čvrsto stisne, u trajanju od dva do tri minuta. Za to vreme glava mora da bude sagnuta, dok na potiljačni deo vrata treba staviti hladne obloge.

Prevencija krvarenja sastoji se u pravilnom izduvavanju nosa. A za vreme virusnih infekcija i prehlada ne treba preterivati sa kapima za nos, jer njihova dugotrajna upotreba dovodi do oštećenja sluzokože nosa.

Foto: Jeroen van Oostrom/Freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: