Smanjite rizik od šloga - oznojite se!

Znojenje je možda neprijatna nuspojava toplog talasa, ali je odličan način da smanjite rizik od šloga, ukoliko je posledica vežbanja ,kažu istraživači.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Petak, 19.07.2013.

12:40

Default images

Naučnici su otkrili da neaktivne osobe imaju 20 odsto veći rizik da dobiju moždani udar, od onih koje dovoljno energično vežbaju i pritom se oznoje četiri puta nedeljno.

Među muškim ispitanicima samo oni koji su vežbali takvim intenzitetom četiri ili više puta nedeljno imali su manji rizik od šloga.

Međutim, kada je reč o ženama, veza između šloga i učestalosti fizičke aktivnosti bila je manje očigledna.

U studiji objavljenoj u žurnalu “Šlog”, koja je pratila više od 27.000 Amerikanaca starijih od 45 godina tokom više od pet godina, potvrđeno je da vežbanje snižava krvni pritisak i rizik od dijabetesa.

“Kada bi vežbanje bilo pilula, njom biste lečili četiri ili pet različitih bolesti”, kaže autor istraživanja dr Majkl Mekdonel, profesor Univerziteta u Južnoj Australiji.

Istraživanje potvrđuje ranije studije koje su pokazale da je fizička neaktivnost, odmah posle visokog krvnog pritiska, faktor rizika za moždani udar.

“Možemo vam tačno reći koliko smanjujete rizik od šloga za svaku cigaretu koju ne popušuite, ili svaki stepen snižavanja krvnog pritiska, ali nam je potrebno još vremena da utvrdimo koliko dugo treba da vežbate, kako biste imali isti efekat”, kaže dr Mekdonel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: