Roditelji sa četvoro dece su opušteniji?

Roditelji doživljavaju najviše stresa ako imaju troje dece, dok roditelji četvoro dece vide stvari mnogo drugačije, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: 021.rs

Ponedeljak, 08.07.2013.

20:22

Default images

Onlajn istraživanje veb sajta "Today", u koje su bile uključene 7.164 majke, pokazalo je da je adaptiranje na život sa troje dece veoma stresno, ali mnogi su se složili da su se, kada su dobili četvrto dete, opustili i razvedrili.

"Što više dece imaš, postaješ sve samopouzdaniji u svoje roditeljske sposobnosti", objasnila je psihijatar i majka četvoro dece dr Dženet Tejlor.

Ona veruje da stvari kao što su uklanjanje oštrih ivica iz kuće zbog bebe i pokušavanje da budete "savršen roditelj" postaju manje prioritet kada dobijete četvrto dete.

Druga majka, Džil Smokler objašnjava da joj je bilo teško kada je dobila treće dete zato što je imala "samo dve ruke". Njoj su situacije kao što su prelazak ulice držeći se za ruke bile veoma stresne dok su joj deca odrastala.

Majke su generalno ocenjivale nivo anksioznosti kao ekstremno visok (8,5 od 10), ali priznaju da pritisak koji stavljaju same na sebe prouzrokuje taj stres.

Mame velikih porodica imaju ogroman posao da bi našle vremena za sebe. Jedna mama savetuje da umesto da spakujete savršen doručak za decu u školi, odete u šetnju po kraju da se opustite na nekoliko trenutaka.

Dobra stvar kada imate veliku porodicu jeste da je svuda oko vas zabava i deca iz komšiluka uvek vole da dođu kod vas, jer čim dođu, odmah nastane žurka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: