Spanać Popaju nije dao snagu?

Roditelji često govore svojoj deci da treba da jedu spanać, kako bi bili snažni kao mornar Popaj. Međutim, iza priče o tome koliko je zdravo to povrće, stoji naizgled sitna greška.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Sreda, 03.07.2013.

16:28

Default images

Roditelji često govore svojoj deci da treba da jedu spanać, kako bi bili snažni kao mornar Popaj. Međutim, iza priče o tome koliko je zdravo to povrće, stoji naizgled sitna greška.

Matematičari i naučnici otkrili su da je sadržaj gvožđa u spanaću pogrešno izračunao jedan nemački hemičar, pošto je promašio rezultat za jednu decimalu.

Zbog njegove greške, autori crtanog filma o mornaru Popaju osmislili su da njihov junak “snagu duguje spanaću”.

Erih fon Volf je 1870. istraživao koliko gvožđa sadrži spanać i drugo zeleno povrće.

Kada je upisivao otkrića u svesku, promašio je rezultat za jednu decimalu, što je sadržaj gvožđa u spanaću učinilo deset puta većim, nego što je inače – umesto 35 koliko je on naveo, spanać ima 3,5 miligrama tog minerala.

Da je njegov račun bio tačan, uzimanje velike porcije spanaća, moglo bi se porediti sa gutanjem spajalice.

Iako je Fon Volfova greška primećena i ispravljena 1937. spanać se i dalje smatra jednim od najboljih izvora gvožđa u ishrani.

Britanski medicinski žurnal pokušao je u jednom članku 1981. da raskrinka mit o tom povrću, ali bez mnogo uspeha.

Ipak, spanać je daleko od siromašnog izvora gvožđa; naime, 180 grama kuvanih listova sadrže 6,34 miligrama gvožđa, u poređenju sa svega 4,42 koliko sadrži 170 grama hamburgera.

S druge strane, on je prepun supstanci koje inhibiraju apsorpciju gvožđa, uključujući i oksalate, što znači da većinu minerala iz povrća organizam ne može da iskoristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: