Magnezijum i kalcijum snižavaju pritisak

Kombinacija magnezijuma i kalcijuma snižava pritisak, ali se još ne znaju tačne doze i međusobne proporcije ovih minerala koje bi dale optimalan rezultat i to je predmet trenutnih istraživanja.

Zdravlje

Izvor: Izvor: novosti.rs, A. R.

Nedelja, 23.06.2013.

15:57

Default images

Magnezujumu se često pripisuju moćne osobine u snižavanju povišenog krvnog pritiska. Ali, do sada je ustanovljeno da samo kombinacija viših koncentracija magnezijuma i kalcijuma snižava krvni pritisak, i to za nekoliko milimetara živinog stuba.

- Već više od dve decenije rade se istraživanja i u više kliničkih studija direktno je povezan nedostatak magnezijuma sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti, naročito kod muškaraca - objasnio je na nedavno održanom Kongresu higijene i preventivne medicine profesor Ragnar Rilander, sa Univerziteta Geteborg u Švedskoj.

- Ali, magnezijum kao pojedinačni faktor nema zaštitnu funkciju, već jedino u sadejstvu sa drugim mineralima, naročito sa kalcijumom. Nedostatak ova dva minerala u organizmu može da izazove grčeve u nogama, ali i da bude faktor preeklampsije kod trudnica. Manjak magnezijuma i kalcijuma povezuje se i sa srčanom aritmijom, migrenama, čak je i faktor rizika za dijabetes tipa 2.

Profesor Rilander je dodao da iako su kliničke studije utvrdile pozitivan uticaj magnezijuma i kalcijuma na regulisanje krvnog pritiska, još smo daleko od toga da znamo potrebnu dužinu suplementacije, tačne doze i međusobne proporcije ovih minerala koje bi dale optimalan rezultat i to je predmet trenutnih istraživanja u Švedskoj.

S druge strane, teško je utvrditi tačnu količinu ovih minerala u organizmu, a analize iz krvi daju samo grubu procenu.

Neka od evropskih istraživanja utvrdila su vezu pojave minerala u mokraći i acido-bazne ravnoteže tela.

Na ovu ravnotežu utiče ishrana. Naime, kako je objasnio profesor Rilander, kod osoba koje unose dosta proteina i malo povrća, javlje se kiselost u organizmu, zbog koje te osobe gube minerale preko urina i pod povećanim su rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povišenog krvnog pritiska.

Foto: jscreationzs / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: