Srbija: Od osteoporoze boluje 400 000

Od osteoporoze u Srbiji danas boluje oko četristo hiljada osoba, uglavnom žena, a ovaj zdravstveni problem sve je prisutniji u populaciji starijoj od pedeset godina.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

16:28

Default images

Ove podatke 19. juna saopštilo je Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) koje je sprovelo akciju "Zajedno protiv osteoporoze". U akciji su su učestvovali lekari i članovi udruženja sa željom da javnost upoznaju sa ovim oboljenjem koje nastaje neopaženo i razvija se godinama.

Osteoporoza je bolest "zrelog doba" i nastaje, usled smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, što kosti čini krtim i podložnim prelomima.

Za zdrave kosti neophodna je i redovna i umerena fizička aktivnost i zdrava ishrana, posebno unošenje kalcijuma i vitamina D, navodi se u saopštenju ORS-a.

"Osteoporoza nastaje nečujno, ali se može držati pod kontrolom ako se otkrije na vreme, uz uslov da oboleli usvoji zdrave životne navike i da lekar odredi pravilnu terapiju", navodi predsednica Udruženja prim. dr Mirjana Lapčević,.

Na povećanje rizika od pojave osteoporoze utiču faktori kao što su: rana menopauza kod žena, pušenje, konzumiranje alkohola i nezdrava ishrana.

U svetu približno deset odsto populacije boluje od osteoporoze, a češće se javlja kod žena. Prema procenama od te bolesti oboljeva svaka druga žene i svaki osmi muškarac stariji od 50 godina.

Foto: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: