Riblje ulje poništava efekte brze hrane

Riblje ulje obnavlja mozak nakon konzumacije brze hrane i može zaustaviti njen negativan uticaj, navode naučnici.

Zdravlje

Izvor: Izvor: klix.ba

Nedelja, 19.05.2013.

09:00

Default images

Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim procentom masti može uticati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije.

Naučnici sa univerziteta u Liverpulu su otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne uticaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontroliše hranjenje, učenje i pamćenje.

"Prekomerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomerne telesne težine, ometa metabolizam, a utiče i na mentalne procese. Ove promene mogu se videti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što se potencijalno povezuje sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove uticaje", izjavila je Lusi Pikavans, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim procentom masti zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida i podstiču rast nervnih ćelija.

Foto: YaiSirichai / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: