Grip u trudnoći - rizik za zdravlje bebe

Grip u trudnoći delimično povećava rizik da deca u kasnijem periodu života obole od neke vrste bipolarnog poremećaja, zaključak je jednog američkog istraživanja.

Zdravlje

Izvor: Izvor: BBC

Četvrtak, 09.05.2013.

16:27

Default images

Studija koja je obuhvatila testiranje 814 trudnica, pokazala je da je rizik za dobijanje bipolarnog poremećaja kod dece 4 puta veći ukoliko majke obole od gripa, ali su stručnajci naglasili da nema mesta panici, jer je ukupan rizik i dalje mali.

Ono što je uočeno tokom onog istraživanje jeste da su dobijeni vrlo slični rezultati koji su u vezu doveli grip i rizik za oboljevanje od shizofrenije.

Bipolarni poremećaj je stanje u kome se doživljavaju nagle i izrazite promene raspoloženja, od osećanja radosti, hiperaktovnosti do duboke depresije i gubitka interesovanja za bilo šta, a takvo stanje može trajati mesecima.

Istraživači sa Medicinskog Fakulteta u Kolumbiji su uspeli da identifikuju vezu između tog poremećaja koji se obično dijagnostikuje u kasnom tinejdžerskom dobu i dvadesetim godinama života i onome što se događa za vreme trudnoće.

Posmatrajući ljude koji su rođeni ranih šezdesetih godina prošlog veka, bipolarni poremećaj se javljao 4 puta češće kod dece čije su majke u trudnoći bolovale od gripa.

Ovo stanje pogađa jednog od 100 ljudi, a glavni istraživač profesor Alan Braun procenjuje da grip tokom trudnoće povećava šansu za oboljevanje od bipolarnog poremećaja za 3- 4% dece čije su majke preležale grip.

Međutim, u velikoj većini slučajeva kod onih koji boluju od bipolarnog poremećaja nije bilo nikakve istorije bolesti koja je uključivala i grip, pa je to uverilo doktore da trudnice zbog toga ipak ne bi trebalo pretrano da se brinu.

"Šanse za dobijanje bipolarnog poremećaja u odraslom dobu za decu su ipak još uvek mala iako povezanost između gripa u trudnoći i povećanog rizika zaista postoji", saopštili su.

Oni su takođe preporučili da se trudnice vakcinišu protiv gripa i da je to najbolji i najjeftiniji način zaštite.

Da li grip u trudnoći direktno utiče na fetus nije potpuno objašnjeno, ali se pretpostavlja da svako slabljenje majčinog imunog sistema ima nekog efekta i na razvoj bebe.

Doktori su dodali da ukoliko buduća obimnija istraživanja u velikoj meri potvrde ove prve rezultate, kreatori zdravstevne politike bi možda trebalo da razmotre neke nove oblike spračavanja gripa u trudnoći, ali dok god su šanse za dobijanje bipolarnog poremećaja još uvek male, buduće majke ne bi trebalo da brinu.

Foto: David Castillo Dominici / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: