Njujork: Cigarete samo za starije od 21?

Grad Njujork ima novu ideju kako da smanji konzumiranje cigareta i to posebno kod mladih: novi predlog gradskih čelnika je da se podigne starosna granica za kupovinu cigareta sa 18 na 21 godinu. Ako se predlog usvoji - biće to najrigoroznija starosna odredba o kupovini cigareta u SAD.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

12:51

Default images

Bude li predlog usvojen, starosni prag za kupovinu cigareta biće jednak onome za kupovinu alkohola, ali mlađima od 21 godine neće se zabraniti posedovanje cigareta ili pušenje.

Ovo je najnoviji u nizu napora da se suzbije pušenje u Njujorku otkako je gradonačenik Majkl Blumberg 2006. preuzeo tu dužnost. Blumberg je već zabranio pušenje u restoranima i barovima, a nedavno je zabranu proširio i na parkove, trgove, plaže i ostala javna mesta.

Predlog je izazvao dosta nezadovoljstva među Njujorčanima i izazvao debatu o pravima i odgovornostima mladih ljudi. S 18 godina stanovnici Njujorka dovoljno su zreli da npr. idu u rat, voze ili glasuju, ali sada im se, kažu protivnici zakona, uskraćuje "zrelost" da sami procene rizike od pušenja.

Po predlogu, taj će zakon moći da prekrši samo prodavac cigareta. Kazne za prodaju cigareta maloletnicima ostaće iste kao i do sada, ali neće se izricati kupcima ili njihovim roditeljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: