Nova otkrića o značaju dojenja

Svega nekoliko novorođenčadi patilo je od dehidratacije ili nekog ozbiljnijeg oboljenja zato što nisu dobijali dovoljno mleka dojenjem, pokazuje nova britanska studija čiji su rezultati objavljeni 20. marta.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

17:12

Default images

Kako su poslednjih godina sve češći novinski natpisi o tome da nedojenje u prvim mesecima nakon rođenja može štetiti bebama, lekarski tim bolnica u Bredfordu i Šefildu sproveo je sopstveno istraživanje.

Njihova studija obuhvatila je sve slučajeve beba rođenih u periodu od maja 2009. do juna 2010. godine, a ekskluzivan uvid u rezultate studije imao je britanski list Gardijan.

Njihov fokus bio je na bebama kod kojih je uočena neonatalna hipernatremije. To su slučajevi u kojima su bebe brzo gubile kilograme, dehidrirale ili kod kojih je uočena slična abnormalnost izazvana nedojenjem.

Njihovi rezultati pokazuju da u proseku na svakih sto rođenja zdravstveni problemi zbog nedojenja beba javljaju se tek kod sedam slučajeva. Čak i u tim slučajevima nije utvrđeno da je razvijeno neko opasnije oboljenje, već su bebe u najtežim slučajevima posle dva do tri dana hospitalizacije bile puštene kući.

Dr Sem Odi koji je predvodio lekarsko-istraživački tim, tvrdi da bi ovi rezultati trebalo da uteše one roditelje koji imaju problema sa dojenjem svoje dece. Međutim, upozorava on, i u takvim slučajevima preporučljivo je da se roditelji konsultuju sa svojim lekarom kako bi bili sigurni u zdravlje svog deteta.

FOTO: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: