I Srbija u borbi protiv raka dojke

U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

15:30

Default images

Ovaj datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Od raka dojke u našoj zemlji svake godine oboli približno 4000 žena, a oko 1600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

„Najefikasniji pristup unapređenju zdravlja, kada je u pitanju kontrola maligniteta, među kojima i raka dojke, jeste prevencija. Zahvaljujući organizovanim programima skrininga, usmerenim na rano otkrivanje raka dojke, i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja, u većini razvijenih zemalja beleži se u poslednjoj deceniji značajan pad smrtnosti. Pokretanjem Nacionalnog programa skrininga u decembru 2012.g, Srbija čini korake u tom pravcu. Na poziv za skrining karcinoma dojke do sredine februara odazvalo se 1136 žena. Među njima je 57 imalo pozitivne rezultate. Edukacijom žena o značaju prevencije raka dojke i redovnih pregleda, mobiliše se celokupna zajednica u jedinstven odgovor na ovaj izazov, u čemu novoustanovljeni Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, može da ima značajnu ulogu“, izjavila je ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

"Fond B92 je zajedno sa AVON-om sa zadovoljstvom predložio ustanovljavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i srećni smo što je Ministarstvo zdravlja na čelu sa Slavicom Đukić Dejanović stalo iza ove inicijative.

Značaj borbe za naše majke, supruge i ćerke i podrška da pobede bolest je nešto sto nas okupira i čini svakodnevno posvećenim. Ovaj datum služi da se još jednom podsetimo težine ovog problema u srpskom društvu i da to stavimo ispred svakodnevnih vesti i događaja. On je ujedno povod da stanemo iza naših najbližih i pružimo im svaku vrstu ohrabrenja i pomoći koja im je potrebna.

Naša posebna pažnja usmerena je na žene koje su zdrave, da im prenesemo svest o značaju preventivnih pregleda koje je danas u Srbiji lakše uraditi nego ikada, tako da nema više izgovora.

Fond B92 je kupovinom prvog mobilnog mamografa u Srbiji dao svoj doprinos kvalitetnoj, ranoj dijagnostici raka dojke, a sa realizacijom ovakvih aktivnosti nastavićemo i dalje", izjavio je Veran Matić, direktor Fonda B92.

“Avon je kompanija posvećena ženama, njihovom osnaživanju i boljem položaju u društvu. Posebno smo srećni što smo u prilici da, zajedno sa Fondom B92 i svim našim partnerima, inicijativom za uspostavljanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, koja je naišla na veliku podršku, pomognemo ženama u Srbiji da sačuvaju svoje zdravlje.” izjavila je Jelena Malenović, regionalni menadžer za komunikacije kompanije Avon i dodala

“Avon je danas vodeća kompanija u svetu koja se bavi filantropijom sa ciljem da pomogne rešavanje nekih od gorućih ženskih pitanja. Tokom više od pola veka koliko postoji, Avon Fondacija je do danas prikupila i donirala više od 910 miliona US$ u preko 50 zemalja sveta da pomogne ženama u borbi protiv raka dojke i da zaustavi nasilje u porodici.

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke kontinuirano nastavlja sa aktivnostima koje će skrenuti pažnju javnosti na važnost pravovremenih pregleda i dati svoj doprinos kvalitetnoj i ranoj dijagnostici raka dojke, što je od presudnog značaja u borbi protiv ove bolesti.”

Povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti da odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: