Da li je pronađen lek protiv HIV-a?

Doktori u Americi uspešno su izlečili dete rođeno sa HIV-om ranim tretmanom standardnim lekovima, tvrde naučnici iz SAD. Ovo je prvo takvo „funkcionalno izlečenje“, a ne potpuno, deteta sa virusom koje je zabeleženo.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

18:12

Default images

Tim lekara je devojčici rođenoj u jednoj ruralnoj bolnici dao koktel od tri uobičajena, široko dostupna leka za borbu protiv HIV-a samo 30 sati nakon rođenja.

Terapija je nastavljena, a po svemu sudeći, HIV je "izbačen" iz njene krvi pre nego što je uspeo da formira "rezervoare" u njenom telu.

Detetu, koje sada ima dve i po godine, nisu potrebni lekovi protiv HIV-a i lekari veruju da će imati normalan život.

„Sada, nakon skoro godinu dana bez uzimanja lekova, u krvi ovog deteta više nema virusa čak i nakon sprovođenja nekih od najosetljivijih testova koji su nam dostupni“, izjavila je doktorka Hana Gej, koja se brinula o detetu.

„Očekujemo da će ovo dete imati odlične šanse za dug i zdrav život. Iskreno se nadamo da će ovaj pristup dovesti do izlečenja i drugih beba koje su izložene velikom riziku“.

Saopštenje povodom ovog slučaja izdala je i Aids dobrovrona grupa Terens Higins trast:

„Ovo je vrlo interesantno ali biće potrebno dugoročno posmatranje pacijenta kako bi razumeli sve implikacije kao i svaki potencijal koji može pomoći drugim bebama rođenim sa virusom HIV-a. U Velikoj Britaniji već postoje programi za skeniranje bebe na virus HIV-a, što znači da se jako malo beba rađa sa ovim virusom. Trudnice sa HIV-om dobijaju anti HIV tretman tokom trudnoće što u kombinaciji sa carskim rezom i izbegavanjem dojenja znači da bebe imaju 98 odsto šansi da budu negativne na ovaj virus. Međutim, ovo otkriće može biti važno kada se otkrije da majka ima virus tokom porođaja a ne trudnoće“.

„Širenje anti-retroviralne terapije širom sveta spasilo je živote osoba sa HIV-om ali je uticalo i na transmisiju virusa sa majki na decu. U tom kontekstu, čini se da uspeh leži davanju lekova trudnim majkama kako bi se sprečilo da dete dobije ovaj virus, umesto da se nadamo da će lekovi pomoći nakon rođenja. Međutim. ovo otkriće može biti izuzetno važno za sve bebe koje su rođene sa virusom“, stoji u saopštenju. Foto: Image courtesy of ponsulak / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: