Smog je okidač za srčani udar

Izlaganje povećanom nivou tzv. "finih čestica" zagađivača u vazduhu znatno povećava smrtnost od infarkta, ukazuje britanska studija čiji su rezultati objavljeni danas.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.02.2013.

18:02

Default images

Radi se o česticama promera od 2,5 mikrometara ili još manjim, koje najviše nastaju sagorevanjem uglja i nafte u elektranama ili benzina i dizela u vozilima, izveštava AFP.

Te čestice, poznate kao "pm2,5", koje su oko 30 puta manjeg promera nego ljudska vlas, odavno su isticane kao respiratorni problem jer njihova sićušnost omogućava da prodru duboko u pluća. Manje se posvećivala pažnja njihovom uticaju na zdravlje srca.

Tim sa Londonske škole higijene i tropske medicine, kojim je rukovodila Ketrin Toun, pratio je slučajeve 154.000 pacijenata u Engleskoj i Velsu, koji su izmedju 2004. i 2007. bili hospitalizovani zbog srčanog udara.

Ovi pacijenti su praćeni tokom više od tri godine po otpuštanju iz bolnice. U tom periodu umrlo ih je gotovo 40.000.

Pošto je uzeo u obzir dejstvo faktora kao što su socijalno-ekonomski status i eventualni pušački staž pacijenata, londonski tim je utvrdio jasnu vezu izmedju čestica "pm2,5" i smrtnog rizika ispitanika.

"Utvrdili smo da se sa svakih 10 mikrograma više ovih čestica po metru kubnom stopa smrtnosti ispitanika povećava za 20 odsto", ističe Ketri Toun.

Prosečna količina "pm2,5" čestica u Engleskoj je 11 mikrograma po metru kubnom, a najveća je u Londonu 14,1 mikrogram.

Svetska zdravstvena organizacija SZO preporučuje da prosečna količina dotičnih čestica u kubnom metru vazduha ne treba da predje 10 mikrograma, a čovek bi maksimalno smeo da bude izložen koncentraciji od 25 mikrograma tokom perioda ne dužeg od 24 časa.

Preterana izloženost stanovništva česticama "pm2,5" je poslednjih godina postala ogroman problem u velikim gradovima Azije. U januaru je u Pekingu u jednom trenutku registrovana koncentracija od 993 mikrograma "pm2,5" čestica po kubnom metru - gotovo 40 puta više nego što SZO propisuje kao maksimalnu izloženost.

Foto:Ohmega1982 / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: