Novi Sad: žene ne idu na preglede

Svaka treća Novosađanka nije išla ginekologu više od dve godine, a čak 18 odsto njih posećuje ginekologa jednom u nekoliko godina, pokazali su rezultati ankete koju je sprovela Poliklinika “Konzilijum”, saopštila je danas Agencija za društveno odgovorno poslovanje (CRS).

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

16:20

Default images

To istraživanje obavljeno je na uzorku od 524 Novosađanke, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Skoro svaka druga stanovnica Novog Sada mlađa od 30 godina (48 odsto) odlazi na ginekološke preglede na svakih šest meseci, dok to čini samo pet odsto žena starijih od 50 godina.

Istovremeno, kako je utvrđeno anketom, čak 17 odsto žena mlađih od 30 godina i isto toliko njih starosne dobi između 30 i 40 godina odlaze ginekologu jednom u nekoliko godina.

Najzabrinjavajući rezultati odnose se na sugrađanke starije od 50 godina, od kojih čak 46 odsto odlazi na ginekološke preglede jednom u nekoliko godina, zabeleženo je u istraživanju “Konzilijuma”.

“Što su Novosađanke starije, ređe idu na ginekološke preglede”, glavni je zaključak istraživanja, rekla je Jevrosima Ziramov, specijalista ginekologije i akušerstva u toj poliklinici.

Ona je naglasila da svaka žena treba da obavlja preventivni pregled kod ginekologa najmanje jednom godišnje, kako bi dobila pravovremenu dijagnozu i terapiju.

Istraživanje je pokazalo i da sedam odsto ispitanica ima nekoga u porodici ko je bolovao od karcinoma grlića materice, a jedanaest odsto njih je u dodatnom riziku od tog karcinoma jer je lečeno od virusnih infekcija na genitalnim organima.

Poliklinika “Konzilijum”, kako je navedeno u saopštenju, tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice obavljaće besplatne preventivne preglede grlića materice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: