Nedelja borbe protiv raka grlića

Širom Evrope počinje obeležavanje nedelje prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi, a od koje u Srbiji
umire mnogo više žena nego u ostalim evropskim zemljama.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

11:22

Default images

Stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u Srbiji su među najvišim u Evropi, podseća beogradski Zavod za javno zdravlje.

Dijagnoza tog malignog tumora se godišnje u Srbiji postavi kod oko 1.400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od te bolesti.

U poslednjih 10 godina na području Beograda registrovano je oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, a zbog te bolesti svake godine umrlo je njih oko 100.

Najveći broj obolelih žena je staro između 40 i 59 godina. Veliki broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno.

Većina tih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

U Evropi se svake godine rak grlića materice otkrije kod oko 55.000 žena, od 35 do 50 godina starosti, a skoro 25.000 njih umre od te bolesti.

U prevenciji raka grlića materice najveći značaj imaju redovni ginekološki pregledi, organizovani skrining i program vakcinacije protiv HPV infekcije.

I pored toga što su poznati načini suzbijanja raka grlića materice, ti programi se još ne sprovode u većini evropskih zemalja, što predstavlja ozbiljan problem.

U razvijenim zemljama rak grlića materice je stavljen pod kontrolu, što nije slučaj i u zemljama u razvoju u kojima su preventivni programi nedovoljno zastupljeni i nedovoljno razvijeni, a svest žena o značaju redovnih pregleda je na niskom nivou.

Ovo je sedma godina kako se u zemljama Evrope u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice.

U toj nedelji se održava veliki broj različitih aktivnosti koje imaju zajednički cilj, da unaprede svest javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a naša zemlja je od početka uključena u obeležavanje ove nedelje prevencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: