Nova terapija u lečenju autizma

Grupa francuskih naučnika iz Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) otkrila je revolucionarnu terapiju koja može da ublaži autistične poremećaje, preneli su francuski mediji.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2012.

15:00

Default images

Naučnici koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju istakli su da terapija koju su primenili prvi put deluje direktno na simptome autizma.

Polazeći od pretpostavke da autistične osobe imaju povišenu unutarćelijsku koncentraciju hlora na nivou kortikalnih neurona koja sprečava zrelost, istraživači su se prvo zainteresovali za nivo hlora u ćelijama mozga koji se razlikuje u zavisnosti od stepena zrelosti ćelije.

U sledećem koraku, naučnici su se zaintresovali za diuretik "bumetanid" koji omogućava blokiranje tog nivoa hlora.

Istraživanje je sprovedeno u francuskom gradu Brestu, u regionu Bretanja, na oko 60 autistične dece starosti od tri do 11 godina čije je zdravstveno stanje praćeno tri meseca.

Polovina je primala placebo (lažni lek), a druga lek "bumetanid" (miligram dnevno), i u toj grupi je kod 90 odsto dece primećeno poboljšanje.

Što je još bolje, kod 20 do 30 odsto dece s Aspergerovim sindromom (takozvanim visokofunkcionalnim autizmom) rezultati su, kako su istakli naučnici, bili "fantastični", kod njih su autistični poremećaji bili gotovo nestali.

Simptomi se, međutim, vraćaju prestankom terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: