Živeo 6 godina misleći da ima HIV

Nakon što je zbog lekarske greške proveo šest godina misleći da ima virus HIV, Dragiša Zekić uspeo je da dobije spor kojim je utvrđena odgovornost Kliničkog centra Srbije za pogrešnu dijagnozu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

16:00

Default images

Presudom je utvrđeno da je usled davanja pogrešne dijagnoze tužiocu došlo do pogoršanja njegovog opšteg zdravstvenog stanja , naročito psihičkog, s obzirom da je godinama živeo u uverenju da boluje od virusa HIV.

Iako su lekari znali da testovi rađeni u Srbiji u to vreme nisu bili pouzdani i da ih je neophodno ponoviti kako bi se nesumnjivo utvrdilo prisustvo ovog virusa, i u skladu sa tim odredila adekvatna terapija, Dragiši je ipak saopšteno da boluje od HIV-a. Ovo je umnogome promenilo njegov život, iako je naknadnim testiranjem utvrđeno da je prvi rezultat bio netačan.

Od tada, izložen sistematskoj diskriminaciji i socijalnoj izolaciji, Dragiša se bori sa velikom emocionalnom patnjom, bez ikakve podrške sredine.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primera gde neupućenost, predrasude i strah od zaraze vode diskriminatornom ponašanju, s obzirom na vladajući stav da su osobe zaražene HIV-om i one koje boluju od AIDS-a „nemoralne“ i nepoželjne u društvu.

Komitet pravnika za ljudska prava pozdravlja ovakvu odluku suda, kao primer dobre prakse zbog načina na koji je predmet bio tretiran i očekuje da će od odluka uticati na svest odgovornih, kao i svih zdravstvenih radnika o neophodnosti apsolutnog poštovanja lekarske etike i stručnog i odgovornog postupanja prema pacijentima kako bi se sprečila diskriminacija i zaštitila osnovna ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: