Dan radiologije, 8. novembar

Međunarodni dan radiologije ove godine će prvi put biti obeležen i to 8. novembra - na dan kada je Vilham Konrad Rentgen otkrio X-zrake, saopštilo je Udruženje radiologa Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.11.2012.

13:00

Default images

Inicijativa za obeležavanje Internacionalnog dana radiologije pokrenuta je kako bi se podigla svest o vrednosti radiologije u pravovremenom i sigurnom tretmanu pacijenata, ali i da bi se poboljšalo razumevanje uloge radiologa u zdravstvenoj nezi.

Jedan od ciljeva uspostavljanja Dana radiologije je skretanje pažnje na medicinske i naučne mogućnosti, važnu ulogu radiologa kao dela medicinskih timova i na visoke edukativne i profesionalne standarde koji se zahtevaju od zaposlenog osoblja u medicinskom imidžingu.

Kako se dodaje u saopštenju, medicinski imidžing je jedna od najuzbudljivijih i najnaprednijih disciplina u zdravstvenoj nezi, kao i polje velikih aktivnosti u tehnološkim i biološkim istraživanjima, a X-zraci, MRI-tomogrami, ultrazvuk i brojne druge tehnike medicinskog imidžinga i atraktivne slike povezane sa njima su poznate mnogima, iako tačna primena i vrednost tih modaliteta nije svima jasna.

Onkološki imidžing je izabran za glavnu temu 8. novembra, da bi se istakla značajna uloga koju radiologija ima u svim fazama borbe protiv karcinoma, od rane detekcije i prevencije do monitoringa terapije.

Prvi Internacionalni dan radiologije (IDoR 2012) obeležiće Evropsko udruženje radiologa (ESR), Udruženje radiologa Severne Amerike (RSNA) i Američki koledž za radiologiju (ACR), zajedno sa udruženjima radiologa širom sveta.

Ukupno 42 evropska nacionalna radiološka udruženja i 14 evropskih udruženja supspecijalističkih i pridruženih naučnih oblasti pozvani su da učestvuju na obeležavanju Dana radiologije, dok će iz Severne Amerike učestvovati 18 udruženja, navodi se u saopštenju.

Foto: stockimages / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: