Srbi – svetski rekorderi u pušenju

Prosečan stanovnik Srbije godišnje popuši skoro tri hiljade cigareta, što nas stavlja na vrh liste zemalja u kojima se cigarete najviše konzumiraju.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.10.2012.

11:17

Default images

Cela istočna Evropa predvođena Srbijom rangira se pirlično visoko na listi najvećih svetskih konzumenata cigareta, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli “World Lung Foundation” i “American Cancer Society”.

Prosečan broj cigareta koje stanovnik naše planete dnevno ispuši je 2 000. Međutim, u Srbiji je taj broj narastao na 2 861, čime smo se našli na neslavnom prvom mestu, prenosi "The Washington Post".

Od istočnoevropskih zemalja izdvaja se Rumunija u kojoj su uvedeni strogi zakoni zabrane pušenja. Očekuje se da će ubrzo i Rusija pasti sa četvrtog mesta jer je i ta zemlja usvojila set oštrih zabrana. Najveći pušači van ovog dela Evrope žive u Južnoj Koreji, Kazahstanu i Japanu.

Istraživanje je takođe pokazalo da siromašnije zemlje nisu sklone cigaretama, što poboljšava njihovo generalno zdravstveno stanje. Prosečan Indijac puši svega 96 cigareta godišnje dok je u Etiopiji ta brojka još niža – 46.

Zanimljivo je i to da ukoliko bi stanovnici SAD smanjili broj popušenih cigareta na nivo Indijaca, američke duvanske kompanije bankrotirale bi u roku od 24 časa. Istovremeno bi izdvajanja za zdravstvo značajno bila umanjena jer SAD na godišnjem nivou izdvajaju 96 milijardi dolara za bolesti neposredno izazvanem pušenjem cigareta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: