Srbija dotakla “zdravstveno” dno

Srbija je po kvalitetu zdravstvene zaštite na poslednjem, 34. mestu na listi evropskih zemlja, a po stopi smrtnosti od različitih bolesti nadmašuje i najnerazvijenije zemlje u svetu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

15:31

Default images

Ovi podaci izneti su 25. septembra na okruglom stolu u organizaciji Udruženja "Doktori protiv korupcije". Na skupu čija je tema "Bilans deset godina reformi srpskog zdravstva: 2002-2012. godine - Zašto srpsko zdravstvo zauzima poslednje mesto u Evropi?", lekar Paja Momčilov kazao je da "katastrofalni rezultati u zdravstvu dovode do biološke ugroženosti ljudi".

Lekar Zoran Radovanović ukazao je da u Srbiji stopa smrtnosti od karcinoma raste za razliku od stope u razvijenom svetu, dok su podaci o smrtnosti od bolesti kardiovaskularnog sistema nešto povoljniji, ali ipak na previsokih 54 odsto.

Lekarka Dragana Jovanović ocenila je da je 34. mesto opravdano i kao razloge za to navela neuspešne i nezadovljavajuće ishode brojnih projekata finasiranih sa 140 miliona evra donacija od EU sa ciljem unapređenja zdravstvenog sistema.

Jovanović je ukazala da u te projekte spadaju zaustavljena reforma službe za transfuziju, modernizacija Instituta Toralk, razvoj preventivnih centara, Agencije za lekove i medicinska sredstva, rekonstrukcija 21 bolnice i četri klinička centra - koji će umesto 2012. godine biti renovinari 2017. godine.

Trebalo je ojačati Ministarstvo zdravlja, da može da planira zdravstvenu politiku, rekla je ona i ukazala da se u EU zgražavaju na radioterapijske protokole u Srbiji.

Reforma zdravstva mora krenuti od lekara opšte prakse kako se ne bi dešavalo da se u bolnici, kao na primarnom mestu lečenja, nađu bolesnici sa metastazama, ocenjeno je na okruglom stolu kome je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

Na skupu je rečeno i da se u Srbiji za zdravstvo izdvaja dvostruko više novca nego što se zna, kao i da građani iz svog džepa plaćaju više nego što država izdvaja za njihovo lečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: