Ko je najskloniji samoubistvu?

Sredovečni ljudi iz neprivilegovanih slojeva su 10 puta skloniji izvršenju samoubistva, često zato što su izgubili osećaj identiteta i muškog ponosa, ukazuje britansko istraživanje, koje je naručila dobrotvorna organizacija "Sameritans".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.09.2012.

10:15

Default images

Ovo istraživanje ukazuje da samoubistvo nije samo problem mentalnog zdravlja, nego i mesta u društvu i nesposobnosti zajednice da odgovori na potrebe čoveka suočenog sa depresijom, anksioznošću ili nekim drugim poremećajem, prenela je novinska agencija Rojters.

Mada se istraživanje fokusira na Veliku Britaniju, stručnjaci ističu da je relevantno za mnoge razvijene zemlje širom sveta, naročito one koje su iskusile postindustrijski otklon ka privredi čiji su glavni zamajac uslužne delatnosti.

Sredovečnom čoveku u osnovi nije jasno da li treba da bude sličniji ljudima iz generacije svog oca - često tradicionalistima, smirenim i štedljivim, ili onima iz generacije svog sina - progresivnijih shvatanja i izraženije individualnosti, ističu stručnjaci.

Pri tom ne pomažu ni promene na tržištu rada u poslednjih 60-ak godina koje pogađaju radničku klasu.

"Sa opadanjem tradicionalne 'muške' industrije, sredovečni muškarci ne gube samo posao nego i izvor muškog ponosa i identiteta", stoji u pomenutom izveštaju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), muškarci češće izvršavaju samoubistvo nego žene u gotovo svim zemljama sveta, a glavni rizični faktori za ovaj čin su mentalno oboljenje, pre svega depresija, kao i zloupotreba alkohola, nasilje, gubitak bliske osobe i pritisak kulturne i društvene sredine.

Pomenuta studija ukazuje da se u proseku svake godine ubije oko 3.000 Britanaca iz neprivilegovanih sredina.

Stiven Plat, profesor zdravstvene politike Edinburškog univerziteta ističe da je ovaj nalaz "šokantan" i da ne sme da bude ignorisan.

Budući da muškarci često nisu skloni da govore o svojim problemima i traže pomoć, Plat apeluje da se osmisle načini da se efikasnije odgovori na njihove potrebe kada zapadnu u krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: