Rekreativci na steroidima

Skoro milion rekreativaca u Nemačkoj koristi zabranjene lekove. Anabolički steroidi, hormoni rasta – u ponudi je praktično sve. Među bodibilderima takozvana „anabolička kura“ postala je nešto kao zavisnost.

Izvor: Anja Šrum / Svetozar Savić / dw.de
Podeli

Onaj ko želi da zna šta ljudi koji se sportom bave iz hobija gutaju, ubrizgavaju ili prskaju, jednostavno treba malo da prosurfuje internetom i dobiće odgovore na sva pitanja. Jer, tu su onlajn-šopovi sa svim mogućim preparatima. Da li je reč o anabolicima, steroidima, hormonu rasta, insulinu, anti-estrogenu, lekovima protiv astme – u ponudi je praktično sve. A svi ovi preparati najviše se konzumiraju u teretanama. Bodibilderi koriste eufemizam i govore o „anaboličkoj kuri“, piše Dojče Vele.

Tablete, injekcije i rak testisa

Na polju hormona rasta se poslednjih godina mnogo toga dogodilo. Ranije su se u teretanama koristili isključivo anabolički steroidi, ali danas je na bodibilderskoj sceni široko rasprostranjeno konzumiranje hormona rasta. A konzumira se svojski. Dobro upućeni procenjuju da je polovina mladih u jeftinijim teretanama barem probala sredstva za doping. Najčešće se koriste jer se uspeh postiže relativno brzo. Čak se i u fitnes studijima mogu naći osobe koje prodaju anabolike. Počinje se s ponekom tabletom da bi se kasnije možda završilo i uzimanjem injekcija.

Mnogi eksperimentišu: povećavaju doze pa ih smanjuju, ili probaju s hormonom rasta. Mnogi od njih uopšte nemaju strah od neželjenih efekata, kao što su smanjenje testisa, ćelavljenje ili bubuljice koje izazivaju steroidi. Mnogi pak preparate konzumiraju godinama bez pauze. Ako prestanu, onda su nakon jednog ili dva meseca kao „izduvani“ i mišići nestaju. Ima i korisnika koji su zbog konzumacije anaboilika oboleli od raka testisa ili su pak, kako je bolest napredovala, izgubili jedan od testisa. Tada oni obećavaju – „nikada više anabolici“, po pravilu međutim, ne izdrže ni šest meseci bez preparata.

Probaju i veterinarske lekove

Sportski naučnici na Univerzitetu u Darmštatu intenzivno prate ponašanje i motivaciju bodibildera. Njihova zapažanja, na osnovu istraživanja pokazuju da konzumiranje doping-preparata vodi ka zavisnosti. I mnogi od konzumenata priznaju, da kada se prepuste ovoj đavolskoj igri upotrebe anabolika, moraju uzimati sve veće i veće doze.

Ono što zabrinjava je i činjenica da su rekreativni sportisti neverovatno spremni na eksperimentisanje. Koriste i veterinarske lekove, a neretko kombinuju različite preparate. Sa neželjenim efektima, poput oštećenja jetre ili ginekomastijom, odnosno rastom dojki kod muškaraca, oni već računaju. Mnogi korisnici misle da će nus pojave ovih preparata moći da kompenzuju zdravim načinom života, ishranom ili fizičkom aktivnošću. Ali to je samo lažni osećaj sigurnosti i igra s vatrom. Igra, koja može da ima i smrtni ishod.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Nove metode u lečenju migrene

Uprkos tome što su migrene na sedmom mestu liste uzroka onesposobljenosti kod ljudi, njima se pridaje veoma malo pažnje kao velikom zdravstvenom problemu, napisao je dr Endru Čarls, neurolog iz Kalifornije, za "Medicinski žurnal Nju Inglanda" (The New England Journal of Medicine).

Vesti četvrtak 19.10. 13:24 Komentara: 0

Četiri vežbe za zdraviju kičmu

Okoštavanje kičme ili spondiloza jedan je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Degenerativne promene između pršljenova u najvećoj meri su uslovljene genetikom, ali ubrzavaju ih i nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tela, profesije koje zahtevaju dugotrajno sedenje i prinudne položaje, odmaranje u nepravilnom položaju i prekomerna telesna težina.

Vesti sreda 18.10. 13:30 Komentara: 6
strana 1 od 1972 idi na stranu