Rekreativci na steroidima

Skoro milion rekreativaca u Nemačkoj koristi zabranjene lekove. Anabolički steroidi, hormoni rasta – u ponudi je praktično sve. Među bodibilderima takozvana „anabolička kura“ postala je nešto kao zavisnost.

Izvor: Anja Šrum / Svetozar Savić / dw.de Izvor:
Beta/AP
Beta/AP

Onaj ko želi da zna šta ljudi koji se sportom bave iz hobija gutaju, ubrizgavaju ili prskaju, jednostavno treba malo da prosurfuje internetom i dobiće odgovore na sva pitanja. Jer, tu su onlajn-šopovi sa svim mogućim preparatima. Da li je reč o anabolicima, steroidima, hormonu rasta, insulinu, anti-estrogenu, lekovima protiv astme – u ponudi je praktično sve. A svi ovi preparati najviše se konzumiraju u teretanama. Bodibilderi koriste eufemizam i govore o „anaboličkoj kuri“, piše Dojče Vele.

Tablete, injekcije i rak testisa

Na polju hormona rasta se poslednjih godina mnogo toga dogodilo. Ranije su se u teretanama koristili isključivo anabolički steroidi, ali danas je na bodibilderskoj sceni široko rasprostranjeno konzumiranje hormona rasta. A konzumira se svojski. Dobro upućeni procenjuju da je polovina mladih u jeftinijim teretanama barem probala sredstva za doping. Najčešće se koriste jer se uspeh postiže relativno brzo. Čak se i u fitnes studijima mogu naći osobe koje prodaju anabolike. Počinje se s ponekom tabletom da bi se kasnije možda završilo i uzimanjem injekcija.

Mnogi eksperimentišu: povećavaju doze pa ih smanjuju, ili probaju s hormonom rasta. Mnogi od njih uopšte nemaju strah od neželjenih efekata, kao što su smanjenje testisa, ćelavljenje ili bubuljice koje izazivaju steroidi. Mnogi pak preparate konzumiraju godinama bez pauze. Ako prestanu, onda su nakon jednog ili dva meseca kao „izduvani“ i mišići nestaju. Ima i korisnika koji su zbog konzumacije anaboilika oboleli od raka testisa ili su pak, kako je bolest napredovala, izgubili jedan od testisa. Tada oni obećavaju – „nikada više anabolici“, po pravilu međutim, ne izdrže ni šest meseci bez preparata.

Beta/AP
Beta/AP

Probaju i veterinarske lekove

Sportski naučnici na Univerzitetu u Darmštatu intenzivno prate ponašanje i motivaciju bodibildera. Njihova zapažanja, na osnovu istraživanja pokazuju da konzumiranje doping-preparata vodi ka zavisnosti. I mnogi od konzumenata priznaju, da kada se prepuste ovoj đavolskoj igri upotrebe anabolika, moraju uzimati sve veće i veće doze.

Ono što zabrinjava je i činjenica da su rekreativni sportisti neverovatno spremni na eksperimentisanje. Koriste i veterinarske lekove, a neretko kombinuju različite preparate. Sa neželjenim efektima, poput oštećenja jetre ili ginekomastijom, odnosno rastom dojki kod muškaraca, oni već računaju. Mnogi korisnici misle da će nus pojave ovih preparata moći da kompenzuju zdravim načinom života, ishranom ili fizičkom aktivnošću. Ali to je samo lažni osećaj sigurnosti i igra s vatrom. Igra, koja može da ima i smrtni ishod.

Vesti

Naučnici stvorili "veštačku" krv

Nedostatak zaliha krvi muči većinu zdravstvenih sistema u svetu, ali novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bristolu budi nadu da će jednog dana proces transfuzije biti potpuno drugačiji.

Vesti utorak 28.03. 13:43 Komentara: 3

Deset razloga zbog kojih je dobro piti pivo

Pivo je alkoholno piće koje se često pije, obično uz određenu hranu, a najviše u Evropi i SAD. Pivo ima više proteina i B vitamina od vina, a kao antioksidans može da parira vinu jer sadrži flavonoide, koji smanjuju oksidativni stres.

Vesti utorak 28.03. 10:01 Komentara: 58

"Nije svaki šećer loš"

Svima je poznato da se šećer nalazi u gotovo svim namirnicama - u voću, pićima, alkoholu hlebu... I dok jedni upozoravaju na opasnost od šećera, australijski nutricionisti Aleks Parker i Ana Debenham tvrde da je šećer ipak važan deo naše ishrane.

Vesti utorak 28.03. 08:31 Komentara: 3

Da li želudac može da se "proširi"?

Želudac je elastični, mišićavi organ koji se po potrebi proširuje kada u njega unesemo veću količinu hrane ili tečnosti. Međutim, to je privremena promena i kada se hrana svari, vraća se u prvobitnu veličinu.

Vesti ponedeljak 27.03. 21:47 Komentara: 0
strana 1 od 1860 idi na stranu