Dizanje tegova sprečava dijabetes

Svakodnevno polusatno vežbanje sa tegovima u trajanju od pet dana u nedelji smanjilo je rizik od nastanka dijabetesa za čak 34 odsto.

Zdravlje

Izvor: Izvor: novosti.rs

Subota, 22.09.2012.

11:01

Default images

Redovno treniranje sa opterećenjem sprečava pojavu dijabetesa tipa 2 kod muškaraca, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Kopenhagenu i na Harvardu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 32.000 ispitanika koji su praćeni čak osamnaest godina. Tokom tog perioda dijabetes je pojavio kod 2.300 muškaraca.

Svakodnevno polusatno vežbanje sa tegovima u trajanju od pet dana u nedelji smanjilo je rizik od nastanka dijabetesa za čak 34 odsto.

Takođe je ustanovljeno i da vežbanje u trajanju od jednog sata svakoga dana smanjuje opasnost od ove bolesti za 12 odsto.

Ipak, najbolji efekat ima kombinacija aerobnih i vežbi sa opterećenjem, jer nastanak dijabetesa smanjuje za čak 59 odsto.

"Ovi rezultati pokazuju da rad sa tegovima može da doprinese poboljšanju stanja i preduhitri oboljenje kod muškaraca, što je od posebne važnosti za one osobe koje nisu u stanju da se bave aerobnim vežbama zbog povrede ili nekih drugih otežavajućih okolnosti", objasnio je dr Anders Grontved, glavni stručnjak objedinjenih istraživačkih timova.

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: