Misterija leka „anzovip”

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije zabrinuti zbog uvođenja novog generičkog leka, jer se primenjuje samo u Srbiji. – RFZO: nema razloga za zabrinutost.

Izvor:

Pacijenti u Srbiji, oboleli od hronične mijeloidne leukemije (CML), prvi su u Evropi koji se leče generičkim lekom „anzovip”, tvrdi predsednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a Miša Čugurović. On ukazuje da se, prema saznanjima tog udruženja, taj lek ne proizvodi u Srbiji, već ga firma „Aktavis” samo pakuje u fabrici lekova u Leskovcu, prenosi Politika.

– Postoje generički lekovi koji su poznati stručnoj javnosti i prave se u Indiji, ali ne postoje podaci da se „anzovip” proizvodi u Srbiji, niti postoje podaci o tome gde je vođena studija o tom leku. Ne znamo kakvi su rezultati od dugotrajne upotrebe ovog leka koji je odobren za upotrebu tokom mandata tehničke vlade – kaže Čugurović.

Direktorka za korporativne komunikacije kompanije „Aktavis” Maja Gedošev kaže da ova kompanija proizvodi „anzovip” ne precizirajući da li se ta proizvodnja obavlja u Srbiji ili u Indiji.

Ona tvrdi da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost.

– Ako smo mi kao globalna kompanija „Aktavis” stali iza ovog preparata, a iza istog leka stoji Agencija za lekove, onda nema dileme o kvalitetu tog leka – precizira Maja Gedošev.RFZOje bio primoran da pronađe generičku kopiju „gliveka”, leka koji se inače koristi u terapiji ovih bolesnika,a prema njenim rečima, uvođenjem tog leka, država je na godišnjem nivou uštedela pet miliona evra.

U Republikom fondu za zdravstveno osiguranje napominju da je pomenuti medikament od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dobio potvrdu o ispravnosti i registraciji, što je dovoljan uslov da se nađe u prometu u Srbiji.

– ALIMS je kao referentna institucija, potvrdila ispravnost leka – ističe Sanja Mirosavljević,savetnik direktora za medije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Doktor Andrija Bogdanović, predsednik srpske grupe za CML koja okuplja sve lekare i stručnjake koji se bave lečenjem ove teške bolesti i docent Medicinskog fakulteta u Beogradu, lekar specijalista hematolog na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je, koliko je njemu poznato, lek pod ovim nazivom registrovan samo u Srbiji.

– Svuda u Evropi, SAD ili Japanu, pacijenti dobijaju lek „glivek”, ili lek „tasigna”, noviju generaciju leka za CML. Međutim, saznanja koja smo dobili u toku prethodnih nekoliko meseci, koliko propisujemo „anzovip”, pokazuju da bi to mogao biti relativno kvalitetan lek – naglašava docent Bogdanović.

Prema njegovim rečima, generički lekovi su slični lekovima „brendiranog” tipa (kao što je Novartisov „glivek-R”), samo ga proizvode manje firme. Te firme nemaju ni razvojne ni marketinške troškove, pa bi stoga ti lekovi trebalo da budu znatno jeftiniji. Bogdanović je potvrdio da oboleli od CML-a najmanje nedelju dana nisu primali nikakve lekove zbog nestašice, dok Čugurović kaže da „gliveka” nema više od tri meseca. Ali, da su se pacijenti suočavali čak i sa nestašicom „anzovipa”.

-------------------------------------------------------------------------

Lekovi obezbeđeni do kraja godine

– RFZO je potpisao ugovor za nabavku leka „imatinib”, što je generički naziv za „glivek”, za sve pacijente obolele od hronične mijeloidne leukemije. Dakle leka ima i terapija je obezbeđena do kraja godine – kaže Sanja Mirosavljević.

Vesti

Obeležen Svetski dan hepatitisa u Beogradu

Beograđani su 28. jula 2016. godine, pod sloganom Svet bez hepatitisa! na Trgu Republike obeležili Svetski dan hepatitisa #‎WorldHepDay i promovisali NOhep pokret sa ciljem eliminacije virusnih hepatitisa do 2030 godine.

Vesti petak 29.07. 11:35 Komentara: 1

Voće koje ublažava nervozu

Lekovita priroda: Marakuja je poznati afrodizijak iz Južne Amerike. Čaj od osušenih listova markise blagotvorno deluje na nesanicu i epilepsiju, a preporučuje se i kao analgetik

Vesti petak 29.07. 08:18 Komentara: 3

Šta je bilo s novcem prikupljenim u "ledenom izazovu"?

Sećate li se “ledenog izazova” (Ice Bucket Challenge)? Novac koji je prikupljen tokom ove globalne internet akcije pomogao je istraživačima da pronađu gen, koji je zajednički za ljude koji žive sa teškim oboljenjem koje napada nervne ćelije mozga i kičmene moždine.

Vesti sreda 27.07. 13:20 Komentara: 25

Prirodni porođaj ili carski rez: Prednosti i rizici

Vaginalni ili prirodni porođaj, obično se smatra najboljim načinom da žena donese bebu na svet. Međutim, on nosi sa sobom toliko rizika, da se mnogi pitaju zašto bi se buduće mame uopšte odlučivale na tu opciju, budući da se carski rez sada izvodi gotovo rutinski.

Vesti sreda 27.07. 09:54 Komentara: 78

Kako da sprečite dijabetes

Gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa, od kojeg samo u Srbiji boluje oko 730.000 ljudi

Vesti sreda 27.07. 08:18 Komentara: 14
strana 1 od 1728 idi na stranu