Misterija leka „anzovip”

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije zabrinuti zbog uvođenja novog generičkog leka, jer se primenjuje samo u Srbiji. – RFZO: nema razloga za zabrinutost.

Podeli

Pacijenti u Srbiji, oboleli od hronične mijeloidne leukemije (CML), prvi su u Evropi koji se leče generičkim lekom „anzovip”, tvrdi predsednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a Miša Čugurović. On ukazuje da se, prema saznanjima tog udruženja, taj lek ne proizvodi u Srbiji, već ga firma „Aktavis” samo pakuje u fabrici lekova u Leskovcu, prenosi Politika.

– Postoje generički lekovi koji su poznati stručnoj javnosti i prave se u Indiji, ali ne postoje podaci da se „anzovip” proizvodi u Srbiji, niti postoje podaci o tome gde je vođena studija o tom leku. Ne znamo kakvi su rezultati od dugotrajne upotrebe ovog leka koji je odobren za upotrebu tokom mandata tehničke vlade – kaže Čugurović.

Direktorka za korporativne komunikacije kompanije „Aktavis” Maja Gedošev kaže da ova kompanija proizvodi „anzovip” ne precizirajući da li se ta proizvodnja obavlja u Srbiji ili u Indiji.

Ona tvrdi da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost.

– Ako smo mi kao globalna kompanija „Aktavis” stali iza ovog preparata, a iza istog leka stoji Agencija za lekove, onda nema dileme o kvalitetu tog leka – precizira Maja Gedošev.RFZOje bio primoran da pronađe generičku kopiju „gliveka”, leka koji se inače koristi u terapiji ovih bolesnika,a prema njenim rečima, uvođenjem tog leka, država je na godišnjem nivou uštedela pet miliona evra.

U Republikom fondu za zdravstveno osiguranje napominju da je pomenuti medikament od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dobio potvrdu o ispravnosti i registraciji, što je dovoljan uslov da se nađe u prometu u Srbiji.

– ALIMS je kao referentna institucija, potvrdila ispravnost leka – ističe Sanja Mirosavljević,savetnik direktora za medije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Doktor Andrija Bogdanović, predsednik srpske grupe za CML koja okuplja sve lekare i stručnjake koji se bave lečenjem ove teške bolesti i docent Medicinskog fakulteta u Beogradu, lekar specijalista hematolog na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je, koliko je njemu poznato, lek pod ovim nazivom registrovan samo u Srbiji.

– Svuda u Evropi, SAD ili Japanu, pacijenti dobijaju lek „glivek”, ili lek „tasigna”, noviju generaciju leka za CML. Međutim, saznanja koja smo dobili u toku prethodnih nekoliko meseci, koliko propisujemo „anzovip”, pokazuju da bi to mogao biti relativno kvalitetan lek – naglašava docent Bogdanović.

Prema njegovim rečima, generički lekovi su slični lekovima „brendiranog” tipa (kao što je Novartisov „glivek-R”), samo ga proizvode manje firme. Te firme nemaju ni razvojne ni marketinške troškove, pa bi stoga ti lekovi trebalo da budu znatno jeftiniji. Bogdanović je potvrdio da oboleli od CML-a najmanje nedelju dana nisu primali nikakve lekove zbog nestašice, dok Čugurović kaže da „gliveka” nema više od tri meseca. Ali, da su se pacijenti suočavali čak i sa nestašicom „anzovipa”.

-------------------------------------------------------------------------

Lekovi obezbeđeni do kraja godine

– RFZO je potpisao ugovor za nabavku leka „imatinib”, što je generički naziv za „glivek”, za sve pacijente obolele od hronične mijeloidne leukemije. Dakle leka ima i terapija je obezbeđena do kraja godine – kaže Sanja Mirosavljević.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Nove metode u lečenju migrene

Uprkos tome što su migrene na sedmom mestu liste uzroka onesposobljenosti kod ljudi, njima se pridaje veoma malo pažnje kao velikom zdravstvenom problemu, napisao je dr Endru Čarls, neurolog iz Kalifornije, za "Medicinski žurnal Nju Inglanda" (The New England Journal of Medicine).

Vesti četvrtak 19.10. 13:24 Komentara: 4
strana 1 od 1973 idi na stranu