Dijabetes povezan s rakom dojke?

Žene u postmenopauzi obolele od dijabetesa tipa 2 imaju 27 odsto veći rizik obolevanja od raka dojke, izjavili su britanski stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

13:20

Default images

Međunarodni tim proučio je 40 odvojenih studija tražeći moguću vezu između raka dojke i dijabetesa, objavljeno je u stručnom časopisu "British Journal of Cancer".

Portal Pliva prenosi da je višak kilograma povezan i s jednom i s drugom bolešću, kao i da su onkolozi izjavili da bi između dijabetesa i karcinoma mogla postojati direktna veza.

U te studije bilo je uključeno više od 56.000 žena s rakom dojke, a žene u postmenopauzi s dijabetesom tipa 2 imale su 27 odsto veći rizik za razvijanje raka.

"Još ne znamo zbog čega dijabetes tipa 2 može da poveća rizik od raka dojke", rekao je prof. dr Peter Bojl, predsednik Međunarodnog istraživačkog instituta za prevenciju.

"S jedne strane smatra se da gojaznost, često povezana s dijabetesom tipa 2, i efekat koji ima na hormonsku aktivnost, može biti delimično odgovorna za procese koji dovode do rasta karcinoma", kazao je Bojl i dodao da je "nemoguće isključiti mogućnost da su u taj proces uključeni i neki faktori povezani s dijabetesom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: