Enzim iz GM kukuruza kao lek?

Kanadski biolozi sa Univerziteta Sajmon Frejzer u Barnabiju, su uz pomoć genetski modifikovanog (GM) kukuruza, proizveli medicinski enzim alfa-L-iduronidazu, što otvara put da se u velikoj meri snize troškovi lečenja jednog retkog naslednog poremećaja, objavljeno je danas.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

11:27

Default images

Ubacivši izvesni fragment DNK koda u seme kukuruza, tim iz Barnabija je omogućio stvaranje alfa-L-iduronidaze u zrnima ove žitarice, prenosi AFP.

Taj enzim razlaže molekule šećera i deficitaran je kod osoba s naslednom bolešću mukopolisaheridoza 1 (MPS 1). Zbog toga se u njihovim ćelijama stvaraju naslage otpadaka razgradnje šećera, što može da ošteti tkivo srca, očiju, skeleta i mozga.

Bez nadoknade nedostajućeg enzima oboleli od MPS 1 često umiru u detinjstvu.

Terapija je dosad obezbeđivana iz kulture ćelija uzetih iz jajnika kineskog hrčka i izuzetno je skupa - godišnji troškovi lečenja deteta od MPS 1 iznose oko 300.000, a odraslog čoveka oko milion dolara.

U kanadskom timu, koji je predvodila Alison Kermoud, napominju da ostaje da se odredi potrebni nivo enzima alfa-L-iduronidaze u kukuruzu, što ne bi trebalo da bude suviše veliki problem.

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: