Kako “seksting” utiče na tinejdžere

Tinejdžeri koji razmenjuju poruke seksualne sadržine (seksting) češće se upuštaju u rizične seksualne avanture, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno među losanđeleskim učenicima.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

14:12

Default images

“Ono što smo zaista želeli da saznamo jeste to da li postoji veza između sekstinga i rizičnog seksualnog ponašanja. I odgovor je prilično ubedljiv – da postoji”, kazao je vođa istraživanja Ekir Rajs sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Istraživanje je sprovedeno među hiljadu i osamsto školaraca starosti između 12 i 18 godina. Rezultati su pokazali da su oni koji se upuštaju u “seksting” skloniji seksualnim avanturama, objavio je nedavno časopis “Pediatrics”.

Iako je svega mali broj tinejdžera razmenjivao poruke (tekst ili fotografija) seksualne sadržine, oni koji su to činili bili su sedam puta seksualno aktivniji od svojih vršnjaka. Naime, skoro cele tri trećine ispitanika koriste svakodnevno mobilni telefon od čega je 15 procenata praktikovalo seksting. Ovakve poruke učestalije su kod LGBT i afroameričkih tinejdžera.

Autori studije objašnjavaju da rezultati ne samo da pokazuju učestaliju seksualnu aktivnost kod srednjoškolaca koji “sekstuju”, već beleže rizičnije seksualno ponašanje: odnose sa nepoznatim ljudima, seks bez zaštite...

To dalje dovodi do širenja seksualno prenosivih bolesti, stvarajući probleme sa kojima tinejdžeri ne mogu da se izbore sami. Dodaje se da u ovim slučajevima roditelji često ostaju nemoćni jer su njihova deca tehnološki naprednija od njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: