Tri roditelja, jedna beba

U Britaniji počinje javna rasprava o tome da li porodicama koje ne žele da se na njihovo dete prenese neizlečiva nasledna bolest treba omogućiti kontroverzni "tretman oplodnje sa tri roditelja".

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

12:49

Default images

Tim tretmanom, koji predstavlja poseban vid veštačke oplodnje (IVF) i trenutno je u fazi istraživanja samo u američkim i britanskim laboratorijama, u ženu bi se prvi put usađivao genetski modifikovani embrion.

Na ovaj način začeto dete imalo bi gene majke, oca i ženskog davaoca. Time bi se sprečilo prenošenje na novu generaciju "mitohondrijalnih bolesti" - neizlečivih naslednih stanja, koja se prenose majčinom linijom, a pogađaju otprilike jedno od 6.500 novorođenčadi širom sveta.

Intervencijom bi se menjale neodgovarajuće mitohondrije, tako da dete ne bi od majke nasledilo fatalne poremećaje srca, jetre ili mozga, slepilo ili mišićnu slabost.

Trenutno se istražuje više tehnika IVF tretmana sa tri roditelja. Jedna podrazumeva zamenu DNK između dve oplođene jajne ćelije, a druga zamenu DNK jajnih ćelija majke i žene davaoca pre oplodnje.

Britanska vlada je naložila domaćoj Upravi za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) da povodom ovog važnog pitanja, koje ima i emotivnu komponentu, "izmeri puls javnosti". Predsednica Uprave Lajza Džardin istakla je da želi da čuje mišljenje o ovom problemu od ljudi iz svih sfera društva, najrazličitijeg porekla i obrazovanja.

"Postoji potreba da se postigne ravnoteža između želje da se pomogne porodicama da imaju zdravo potomstvo i mogućeg uticaja na samu decu i širu društvenu zajednicu", izjavila je ona.

Od učesnika u raspravi se očekuje da razmotre i sledeća pitanja: Kako bi se moglo osećati dete dobijeno ovom tehnikom? Da li bi njegov integritet bio ugrožen? Da li mu treba reći kako je začeto? Kakva bi trebalo da budu prava žene davaoca? Ko bi trebalo da odlučuje o tome kome će ovaj tretman biti dostupan?

Kritičari tehnike ističu da je ona možda prvi korak ka stvaranju "dizajniranih beba", čije bi neke osobine bile modifikovane prema želji njihovih kreatora.

Javna rasprava o ovom pitanju bi trebalo da potraje do kraja 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: